Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Bek poslal na Cermat kontrolu, i kvůli odměnám pro nezletilého syna ředitele

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek. foto:  Petr Topič, MAFRA

Ministr školství Mikuláš Bek posílá do Cermatu kontrolu kvůli hospodaření za posledních deset let. Reaguje tak na práci syna ředitele organizace Miroslava Krejčího na projektech Cermatu, za které dostává plat. Podle Krejčího je to v pořádku.
  11:41

Ministerstvo školství se bude zabývat hospodařením Cermatu. „Nastavení finančních toků a personální zajištění agend bude předmětem kontroly ze strany ministerstva. Chci, aby se velmi podrobně podívala na hospodaření Cermatu nejen v současnosti, ale za posledních deset let,“ řekl ministr Mikuláš Bek Seznam Zprávám.

SEZNAM STŘEDNÍCH ŠKOL

Kontrolu provede i kvůli tomu, že na projektech Cermatu pracuje za desetitisíce nezletilý syn ředitele Miroslava Krejčího. Ten na tom nevidí nic špatného. „Udělal nějakou práci a předpokládám, že všem přijde normální, že člověk, když udělá práci, tak by za ni měl dostat zaplaceno,“ řekl Krejčí.

Jeho syn spolupracoval například na výukové aplikaci TAU, programoval web prihlaskynastredni.cz a podílel se i na vývoji systému pro elektronické podávání přihlášek DIPSY. Za ten ale podle Krejčího nebyl a ani nebude honorován.

Systém DIPSY měl být spuštěn ve čtvrtek 1. února, kvůli chybě v přikládání příloh byl ale start o den opožděný. Ministr školství Bek nevidí důvod pro odvolání ředitele Cermatu. „Systém byl spuštěn v pátek a od té doby funguje. Chybu, která způsobila zpoždění spuštění o jeden den, se podařilo rychle vyřešit a odstranit dříve, než byl systém otevřen pro veřejnost,“ uvedl.

„Celkové hodnocení funkčnosti nového systému bude možné až po skončení celého procesu přijímacího řízení a teprve v návaznosti na to lze uvažovat o případných personálních opatřeních,“ doplnil ministr.

Na střední školy by se letos mělo podle ministerstva hlásit až 106 000 žáků devátých tříd základních škol a tisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia, studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor, nebo dospělých uchazečů, kteří se hlásí do dálkového či večerního studia. Krejčí dříve řekl, že se počítá zhruba se 120 000 uchazeči.

Přijímací zkoušky pro čtyřleté obory a obory nástavbového studia se konají 12. a 15. dubna, pro obory šestiletých a osmiletých gymnázií 16. a 17. dubna.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!