Tuzemský maloobchod i německý průmysl v prosinci zklamaly

byznys

Tuzemské maloobchodní tržby bez prodejů aut v prosinci meziměsíčně vzrostly v reálném vyjádření pouze o 0,2 % po listopadových +0,7 %. Listopadový růst byl navíc revidován směrem dolů z původních +1 % m/m.

Tuzemský maloobchod i německý průmysl v prosinci zklamaly
Ilustrační foto
8. února 2024 - 07:22

Ve výsledku lze nově zveřejněná data hodnotit jako zklamání, když jsme pro prosinec očekávali silnější meziměsíční vzestup o 0,7 %. V meziročním srovnání byly tržby po očištění o rozdílný počet pracovních dní vyšší o 1,6 %, zatímco tržní konsensus počítal s růstem o 0,7 %. Na lepším meziročním výsledku oproti konsensu se ale podílel technický a velmi těžko predikovatelný vliv rozdílného počtu pracovních dní. Sezonně očištěná data, na základě kterých jsou počítány meziměsíční dynamiky, ukazují na meziroční růst o 0,6 %, což by naopak bylo mírně pod konsensem. Spotřebitelská poptávka reprezentovaná vývojem maloobchodních tržeb tak sice rostla již třetí měsíc v řadě, avšak stále pouze pozvolným tempem, komentuje Martin Gürtler, analytik Komerční banky.


Německá průmyslová produkce v prosinci meziměsíčně poklesla o výrazných 1,6 % po listopadovém snížení o 0,2 %. Oproti očekávání trhu tak byl prosincový pokles trojnásobný (konsensus činil -0,5 % m/m). Pesimismus prosincového výsledku jen nepatrně zmírňuje vzestupná revize listopadového poklesu z původních -0,7 % m/m. Meziročně pak byla průmyslová produkce nižší o 3 %. Z hlediska struktury nižší výkon vykázal jak zpracovatelský průmysl (-1,5 % m/m), tak i stavebnictví (-3,4 % m/m), které je v Německu do průmyslové produkce rovněž zahrnováno. Výrobě automobilů se ale v prosinci dařilo, když ta v Německu meziměsíčně vzrostla o 4 %.

Americký dolar dnes mírně slábnul. Oproti společné evropské měně však odepsal pouze zhruba 0,1 %. Rekordní aukce amerických státních dluhopisů a slabá data z německého průmyslu přitom hrála dolaru do karet. Nakonec však pravděpodobně spíše převážil trend postupného zmírňování sázek trhu na snižování sazeb Fedu, který podpořila nadále silná data z americké ekonomiky a také prohlášení představitelů centrální banky. 

Česká koruna dnes oslabila o přibližně 0,2 % a vůči euru se její kurz pohyboval mírně pod hladinou 25 CZK/EUR. Vliv mohlo mít zklamání ohledně slabého meziměsíčního růstu tuzemských maloobchodních tržeb. 

V oslabování pokračoval rovněž maďarský forint, který během dneška odepsal 0,5 %. Výjimkou ve středoevropském regionu tak byl polský zlotý, jehož kurz zůstal zhruba beze změny. Překvapení na trh se zlotým nevnesla tamní centrální banka, která v souladu s očekáváními ponechala úrokové sazby beze změny.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif