Denník N

Konšpirácie o smrti Kiptuma útočili aj na Kipchogeho. Autority vyzvali ľudí, aby s nimi prestali

Kelvin Kiptum. Foto – AP
Kelvin Kiptum. Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V januári 2022 som pri tréningovom pobyte v Keni hľadal Eliuda Kipchogeho, no keďže som omylom vystúpil z autobusu priskoro, za najlepším maratóncom dejín som niekoľko kilometrov kráčal pešo.

Cestu z veľkomesta Eldoret do dedinky Kaptagat si preto dobre pamätám. Je priamočiara, pomerne úzka a mierne zvlnená, po krajoch ju lemuje agrárna krajina s typickou červenou hlinou, ktorú občas vystriedal riedky les.

Rovnakou trasou cestoval v nedeľu večer o 23. hodine aj Kelvin Kitum. Svetový rekordér v maratóne šoféroval auto do dedinky Chepkorio, od domu ho delilo päť minút jazdy. Náhle však prešiel do protismeru, zišiel z cesty a po približne 60 metroch auto narazilo do stromu.

Sharon Jepkosgeiová, ktorá sedela na zadnom sedadle, kričala na vodiča, no ten už zrážke nedokázal zabrániť. Kiptum a jeho tréner Gervais Hakizimana haváriu neprežili, Jepkosgeiová mala viac šťastia. V pondelok na obed ju prepustili z nemocnice s menšími zraneniami.

Práve úplná výpoveď 24-ročnej ženy (s políciou zatiaľ komunikovala len krátko) môže byť pri objasnení nehody dôležitá. Na sociálnych sieťach sa totiž už krátko po tragédii začali objavovať prvé konšpiračné teórie a v priebehu hodín prerástli do takých rozmerov, že verejný predstaviteľ vyzval obyvateľov, aby prestali s ich šírením a nechali políciu prípad vyšetriť.

Jednou z obetí konšpirácií je Eliud Kipchoge a postoj mnohých Keňanov voči svojej najväčšej športovej hviezde ma zaskočil. A to nielen v noci z nedele na pondelok. Na sociálnych sieťach si útoky proti Kipchogemu všímam už niekoľko týždňov.

Vzostup Kevina Kiptuma

Keď som pred dvoma rokmi odchádzal z Kene, Eliud Kipchoge bol pre miestnych ikonou a nedotknuteľným vzorom. Časť verejnosti však svoj postoj k dvojnásobnému olympijskému víťazovi zmenila, pričom impulzom bola zdanlivá malichernosť.

Kipchoge totiž v októbri minulého roka verejne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie