Zásah ako z akčného filmu: Otec pred očami trojročnej dcéry skončil v putách. Postup polície prešetrujú

Húkajúce policajné autá s blikajúcimi majákmi, vodič vytiahnutý z civilného vozidla a jeho spútanie pred zrakmi verejnosti pôsobili v centre Žiliny ako scéna z akčného filmu. Táto sa však odohrala v realite. Muža „naháňali“ potom, ako im oznamovateľ podal zmätočné informácie – chlapík vraj spôsobil nehodu a z miesta ušiel. Nakoniec sa zistilo, že išlo o obyčajný „škrabanec“. Zadržaný mal počas zásahu na zadnom sedadle aj trojročnú dcérku.

14.02.2024 09:30
polícia, Žilina, zákrok Foto:
Zákrok polície v centre Žiliny spôsobil veľký rozruch.
debata (11)
Zásah policajtov v centre Žiliny
Video
Zdroj: TV Pravda

Na drsné zaobchádzanie policajtov upozornila zhrozená manželka zadržaného vodiča. S ich príbehom sa podelila na sociálnej sieti. „Manžel pravdepodobne oškrel auto pánovi na Jarnej ulici pred škôlkou, kde bol vyzdvihnúť dcéru. Nič nezaregistroval – žiaden zvuk, ani spätný náraz. Pán, samozrejme, oprávnene zavolal policajtov, lebo si myslel, že manžel spôsobil škodovú udalosť a z miesta nehody odišiel,“ uviedla pani Ľudmila.

„Výsledok toho všetkého je na videu a fotkách,“ poukázala na ňou zverejnené zábery. „Podotýkam, že naňho mierili zbraňou. Nasadili mu putá a vôbec ho nepočúvali – že nevie, o čo ide a v aute má malé trojročné dieťa,“ priblížila. Zdôraznila pritom, že jej muž nie je zločinec. „Policajti išli za manželom 250 metrov, sú na to svedkovia. Znamenie na zastavenie vozidla sa musí dávať včas, zreteľne a s ohľadom na okolnosti cestnej premávky, aby mohol šofér bezpečne zastaviť a aby sa neohrozila bezpečnosť cestnej premávky,“ uzavrela.

Udretá hlava muža, ktorého policajti vytiahli z...
Doodierané kolená muža, ktorého vytiahli z auta...
+1Nohavice zadržaného vodiča sú po zákroku zničené.

Razantnosť je nutná

Prípad vzbudil veľkú pozornosť. Mnohí kritizovali, že došlo k surovému zásahu kvôli obyčajnému „škrabancu“ na nárazníku, pričom vznikla škoda zhruba 100 eur. Prípad už preveruje kontrola, no polícia má na toto konanie svoje vysvetlenie.

„Pracovalo sa s verziou, že bola spáchaná dopravná nehoda. Minulý štvrtok volal na tiesňovú linku oznamovateľ, že páchateľ z miesta nehody uniká. Prenasledoval ho a dával zmätočné informácie o správaní vodiča. Udával polohu, kde sa nachádza a boli tam vyslané hliadky,“ hovorí Michal Slivka z odboru komunikácie Prezídia Policajného zboru.

„V krátkom čase sa im podarilo vozidlo zablokovať,“ podotkol. V praxi sa im vraj potvrdzuje, že v takýchto prípadoch má vodič dôvod unikať. Buď preto, že je pod vplyvom nejakých omamných psychotropných látok, má zadržané papiere, prípadne ukradol vozidlo alebo má pri sebe nelegálne držanú zbraň či drogy.

Na porovnanie použil Slivka nedávnu podobnú udalosť, keď trenčianska hliadka prenasledovala podozrivé vozidlo. „Zistilo sa, že auto aj ešpézetky sú ukradnuté. Okrem toho mal vodič pri sebe nelegálne držanú zbraň, ešte aj nabitú,“ opísal situáciu v Trenčíne. „Určite to nie je priestor na menej razantný postup. Polícia musí chrániť občanov pred vozidlami, ktoré asi majú nejaký dôvod unikať z dopravnej nehody. Zvlášť, keď to máte oznámené a pracujete s takou verziou, nemôžete nič podceniť,“ zhodnotil.

Mnohých pohoršilo, že v čase zásahu nebrali muži zákona ohľad na trojročnú dcéru vodiča, ktorá v tom čase sedela na zadnom sedadle. Policajti ale tvrdia, že kvôli tmavým fóliám na oknách to zistili až po vykonaní služobného zákroku. Dovtedy o tom nevedeli, no hneď ako to zistili, umožnili otcovi so svojím dieťaťom komunikovať. Po vykonaní všetkých úkonov odovzdali vodiča kolegovi z okresného dopravného inšpektorátu k riešeniu dopravnej nehody.

Padlo trestné oznámenie?

Slivka podčiarkol, že podozrivý človek môže v dopravnej špičke, ako to bolo v žilinskom prípade, ohroziť ľudí a spôsobiť obrovské škody nielen na majetku, ale aj zdraví či životoch. Pripomenul, že v centre mesta pod Dubňom sa incident odohral minulý štvrtok po šestnástej hodine.

„Teda v čase, keď sa najviac pohybujú autá na cestách alebo ďalší účastníci na chodníkoch či priechodoch. Nemôžeme riskovať, že keď niekto uniká v strese alebo pod vplyvom návykových látok, zrazí nám tam nejaké dieťa,“ povedal s tým, že postup polície bol štandardný. Zároveň zdôraznil, že v tomto konkrétnom prípade išlo o slušného človeka, o čom sa na osobnom stretnutí s ním presvedčil aj krajský riaditeľ žilinskej polície. To sa uskutočnilo v utorok.

Riaditeľ vodiča ubezpečil, že celý postup preveruje kontrola, ktorú nariadil. V prípade pochybenia zo strany policajtov vyvodí následky a prisľúbil, že je pripravený sa mu verejne, aj za prítomností médií, ospravedlniť. Rozhovor medzi nimi bol vraj veľmi konštruktívny a v pokojnej atmosfére.

„Tým, že ide o slušného človeka, bola mu celá tá situácia vysvetlená,“ tvrdí Slivka. Kedy by mohli byť známe výsledky kontroly, nie je jasné. „Dôjde k tomu v zákonnej lehote,“ podotkol.

krúžkovanie, Mária Šofranko Čítajte aj Matovičovi sa rúca Slovensko. Z hnutia odchádzajú ďalší členovia aj bývalá jednotka kandidátky

Keďže viacerí ľudia komentovali udalosť slovami, že takéto zaobchádzanie by riešili trestným oznámením, opýtali sme sa, či nejaké v tejto súvislosti padlo. „Nemám o tom informáciu. Skôr naopak, pán tú situáciu prijal akoby s pochopením. Myslím si teda, že skôr nie,“ reagoval Slivka. Rovnakú otázku sme chceli položiť aj dotknutému vodičovi, no nepodarilo sa nám s ním skontaktovať.

No a keďže oznamovateľ podľa polície podal zmätočné informácie, hrozí mu nejaký postih? S touto otázkou sme sa obrátili na krajské policajné riaditeľstvo v Žiline. „Ak by bolo z povahy oznámenia zrejmé, že zo strany volajúceho ide o zneužívanie alebo bezdôvodné blokovanie linky 158, operátor ho upozorní, aby od svojho konania upustil a hovor ukončil,“ uviedla hovorkyňa Zuzana Šefčíková. Pokračovala, že od 9. februára prebieha z pokynu krajského riaditeľa kontrola zákonnosti, oprávnenosti a miery intenzity vykonaného služobného zákroku.

„Tiež komunikácie operačného strediska s oznamovateľom a zasahujúcimi hliadkami. Z uvedeného dôvodu nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“ doplnila hovorkyňa.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Žilinský kraj