Tuzemská inflace za leden překvapila výrazně směrem dolů

byznys

Vysoce sledovaný údaj tuzemské lednové inflace skončil výrazně pod očekáváními. Spotřebitelské ceny byly v lednu meziročně vyšší o 2,3 %, což bylo jak pod naším odhadem ve výši 2,7 %, tak i konsensem trhu (2,9 %) a očekáváním ČNB (3,0 %).

Tuzemská inflace za leden překvapila výrazně směrem dolů
Ilustrační foto
16. února 2024 - 09:20

Inflace se tak přiblížila dvouprocentnímu cíli centrální banky. Ve srovnání s lednem 2023 byl letošní meziměsíční nárůst o 1,5 % zhruba čtvrtinový a oproti lednu 2022 třetinový. To pouze dokumentuje již výrazný ústup inflačních tlaků. Meziměsíční dynamika zůstala umírněná napříč spotřebitelským košem, komentuje Kevin Tran Nguyen, analytik Komerční banky.


Ve zbytku roku se inflace bude pravděpodobně převážně nadále pohybovat mírně nad 2 %. Nižší než očekávaná úroveň inflace, především té jádrové (2,9 % y/y vs 3,8 % v prognóze ČNB), vyvíjí tlak na zrychlení uvolňování měnové politiky. V potaz při rozhodnutí o úrovni úrokových sazeb ale roli pravděpodobně sehraje i oproti prognóze ČNB výrazně slabší česká koruna, která dnes atakovala hranici 25,50 CZK/EUR. Poté však korigovala zpět k otevíracím úrovním. Nakonec skončila téměř beze změny, a to zřejmě i v souvislosti s komentáři centrálních bankéřů (viz níže). Investoři ovšem sázky na tempo snižování sazeb v letošním roce navýšili. V úhrnu do konce roku finanční trhy zaceňují snížení repo sazby o zhruba 300 bb do blízkosti 3 %. Korunové tržní sazby dnes výrazně klesly napříč splatnostmi o 12-18 bb, pokles navíc urychlil zahraniční vývoj.

V bezprostředních komentářích po zveřejnění inflace se guvernér Michl a viceguvernérka Zamrazilová snažili mírně potlačit tržní zacenění, když zmínili, že úrokové sazby zůstanou zvýšené a tempo jejich snižování bude nadále opatrné. Zároveň dodali, že vývoj kurzu české koruny bude mít také zásadní roli, přičemž její oslabování je proinflačním rizikem. To je v případě guvernéra Michla oproti vyjádření na tiskové konferenci po únorovém zasedání ČNB určitý posun v komunikaci. V reakci na komentáře česká koruna korigovala ztráty ze začátku dne.

Směrem dolů překvapila i inflace v Polsku, když v lednu činila 3,9 % y/y a meziměsíčně ceny vzrostly o 0,4 %, zatímco konsensus trhu čekal 4,1 % y/y a 0,5 % m/m. Polský zlotý však vůči euru zůstal beze změny. Polské tržní sazby ovšem stejně jako ty korunové dnes klesaly, byť daleko mírněji (o 3-8 bb).

Americké maloobchodní tržby překvapily výraznějším poklesem v lednu. Meziměsíčně se snížily o 0,8 % a 0,6 % m/m v případě tržeb bez aut (vs konsensus -0,2 % a +0,2 % m/m). Směrem dolů byly zároveň revidovány údaje za předchozí dva měsíce. Spotřebitelská poptávka v USA, která byla doposud velmi silná, tak vstoupila do Q1 24 slabší, a to navíc s menší dynamikou vzhledem revizím v předchozích měsících. Pokračující oslabování spotřebitelských výdajů by působilo ve směru dřívějšího začátku snížení sazeb Fedu, který finanční trh očekává v červnu, byť i květen je s menší pravděpodobností ve hře. V reakci na zveřejněná data americký dolar oslabil a vůči euru ztratil 0,5%.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif