Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V Praze se znovu sešli lidé na podporu Palestiny a Ukrajiny. Akce hlídali policisté

  15:16aktualizováno  16:52
Stovky lidí se na pražském náměstí Míru sešly na podporu Palestiny. Demonstranti požadovali zejména ukončení odvetných útoků Izraele, zaznělo i několik příběhů z Pásma Gazy. Řečníci také kritizovali české politiky a média za podporu Izraele. Také před ukrajinským velvyslanectvím v Praze se konalo shromáždění.

Podle organizátorů se akce zúčastnilo přes 1 200 lidí. Podle přítomných policistů se akce uskutečnila v poklidu a neřešili žádný větší incident.

Podporovatelé Palestiny se sešli v jednu odpoledne, jako improvizované pódium pro řečníky sloužilo schodiště kostela svaté Ludmily. K vidění bylo několik desítek palestinských vlajek a mnoho transparentů. „Žádná okupace není mírová“, „Přihlížení je vražda“, „Free Palestine“ či „From the River to the Sea Palestine will be free“ (Od řeky k moři Palestina bude svobodná).

Kvůli tomuto heslu, které demonstranti hromadně skandovali, magistrát dříve jednu z propalestinských akcí zakázal. Magistrát tehdy v odůvodnění zrušení akce na úřední desce napsal, že toto heslo poukazuje na zničení Izraele.

Organizátoři se poté obrátili na soud, který podle nich rozhodl v jejich prospěch. Podle Městského soudu v Praze může mít heslo více významů, uvedl v prosinci server Česká justice, který o zrušení zákazu demonstrace informoval.

Lidé v Praze podpoří Izrael i Palestinu, dvě shromáždění magistrát oddělil

Mezi řečníky byl také zástupce Výzvy ke změně postoje české vlády ke krizi na Blízkém východě, kterou podepsali například bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, kněz Tomáš Halík či biskup Václav Malý. Podle zástupce této výzvy chybí v českém veřejném prostoru diskuse o tom, co se děje na Blízkém východě. Později vznikla jiná petice, jejíž signatáři naopak oceňují pevnou podporu, kterou vláda Izraeli projevuje.

Řečníci na náměstí Míru upozorňovali na utrpení civilistů v Pásmu Gazy. Postup Izraele je podle nich genocida a je součástí dlouhodobé represivní politiky izraelských vlád vůči Palestině. Po proslovech se protestující po 14:00 vydali na Václavské náměstí za skandování propalestinských hesel. Pochod doprovázely desítky policistů a policejní auta, která odkláněla dopravu.

Na Václavském náměstí zazněly další proslovy, organizátoři akce zde také uvedli, že se dnešní akce zúčastnilo více lidí než lednové demonstrace, tedy přes 1200. Také řekli, že další propalestinská demonstrace se uskuteční 30. března. Protestující pak přišli kolem 17:00 na náměstí Republiky, kde zazněly poslední proslovy a na závěr zazpívali píseň na podporu Palestiny. O zhruba hodinu později se přítomní rozešli.

Pochod provázeli policisté

Válečný konflikt mezi Hamásem a Izraelem dnes pokračuje 135. dnem. Podnítil jej teroristický útok Hamásu v jižním Izraeli loni v říjnu, kdy radikálové zabili kolem 1200 lidí a stovky dalších unesli jako rukojmí. Izraelská vláda v čele s premiérem Benjaminem Netanjahuem chce hnutí Hamás zlikvidovat.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví ovládané hnutím Hamás v sobotu rovněž zveřejnilo novou bilanci palestinských obětí války mezi Izraelem a Hamásem. Podle něj v Pásmu Gazy od loňského října zahynulo 28 985 Palestinců, z toho většina civilistů, a zranění utrpělo 68 883 dalších. Údaje úřadu nelze vzhledem k pokračujícím bojům nezávisle ověřit.

Řečníci na náměstí Míru v neděli upozorňovali na utrpení civilistů v Pásmu Gazy. Postup Izraele je podle nich genocida a je součástí dlouhodobé represivní politiky izraelských vlád vůči Palestině. Po proslovech se protestující po druhé odpoledne vydali na Václavské náměstí za skandování propalestinských hesel. Pochod doprovázely desítky policistů a policejní auta, která odkláněla dopravu.

25. října 2023

Před ukrajinským velvyslanectvím se shromáždili podporovatelé

Zhruba stovka lidí se v neděli shromáždila také před ukrajinským velvyslanectvím v Praze, aby vyjádřila podporu zemi, která se téměř dva roky brání ruské agresi. Shromáždění uspořádala iniciativa Modlitba za Ukrajinu, jež podobné akce pořádá od počátku konfliktu.

Účastníky akce pozdravil vedoucí ukrajinské diplomatické mise Vitalij Usatyj, který poděkoval Čechům za dlouhodobou podporu. Demonstranti se následně přesunuli k ruskému velvyslanectví, kde akci ukončili.

Na úvod akce pozdravil shromážděné Usatyj. Ocenil českou podporu, která podle něj vychází i z historické zkušenosti z invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Historik Pavel Kosatík následně řekl, že Ukrajina bojuje za hodnoty celé Evropy, do jejíhož civilizačního okruhu patří. Vyzval k efektivnější podpoře Kyjeva. „Rusko se snaží srazit svobodný a demokratický svět na svou barbarskou úroveň,“ řekl.

Shromáždění si následně připomnělo české dobrovolníky, kteří bojují na ukrajinské straně konfliktu. Akci před ukrajinskou ambasádou uzavřela modlitba za Ukrajinu, její obyvatele i podporovatele.

Po skončení modlitby se lidé přesunuli k ruskému velvyslanectví, kde na zábranu před ambasádou vyvěsili obrázky ukrajinských dětí, které do Česka uprchly před válkou. Následně se uskutečnila další modlitba za všechny oběti válek a diktatur, ale i za ruské odpůrce války a za ruského opozičního předáka Alexeje Navalného, jehož smrt v pátek oznámily ruské úřady. K improvizovanému památníku Navalného před velvyslanectvím položili účastníci akce květiny.

Na akci dohlíželi policisté, i členové antikonfliktního týmu. Zhruba hodinu a půl po zahájení shromáždění se lidé rozešli, žádný konflikt nenastal.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Sparta - Slavia 0:0, derby vládli brankáři, domácí hráli dlouho v deseti

11. května 2024  16:46,  aktualizováno  19:44

Ani v druhém jarním ligovém derby branka nepadla. A stejně jako v březnu Sparta dohrávala v deseti....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes sto tisíc na účet. Na rekordní výplaty ve Škodě se těšili i obchodníci

13. května 2024

Nezvykle plná parkoviště u nákupních center po celý slunečný víkend, personální posily v obchodech...

Strážníci nepomohli oběšenci, po rozsudku u městské policie končí

16. května 2024  18:17

Městský soud v Praze potvrdil ve čtvrtek peněžité tresty dvěma pražským strážníkům, kteří loni v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Ostrava 2:1, dva body od titulu, oba góly vítězů dal Birmančevič

14. května 2024  18:37,  aktualizováno  20:51

Sparťanští fotbalisté jsou dva body od obhajoby titulu. Ve třetím kole nadstavby vydřeli vítězství...

Zámek Štiřín je na prodej, stát za něj chce přes tři miliardy

17. května 2024,  aktualizováno  9:48

Stát nabízí k prodeji zámek Štiřín, minimální cena je 3,3 miliardy, uvedl majetkový úřad. Prodej...

Hasiči vraceli na kola převrácený návěs. Předtím museli vyložit náklad coca-coly

17. května 2024  9:01

Ve čtvrtek večer zasahovali hasiči v Praze u nehody kamionu, kterému se převrátil návěs. Ten byl...

Nejcennější je ta nejmenší mince. Hledač našel v lese vzácný zlatý poklad

17. května 2024

Jaký je to pocit najít zlatý poklad, zná amatérský hledač kovů Oldřich Štefek z Řevničova na...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...