Andrej Babiš na volebním sněmu ANO

Andrej Babiš na volebním sněmu ANO | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

ANO by jasně vyhrálo volby, Piráti předstihli ODS, lidovci by sami neprošli

  • 846
Nejvyšší voličské preference má opoziční ANO (31,5 procenta). Následují Piráti (13 procent), ODS (12 procent), SPD (10,5 procenta), STAN (7 procent) a TOP 09 (5,5 procenta). Piráti tak předstihli občanské demokraty Podle volebního modelu agentury Median za leden by se do Poslanecké sněmovny dostalo šest stran a hnutí.

Lidovci by se sami do Sněmovny nedostali. KDU-ČSL je ovšem součástí koalice SPOLU akandidduje společně s ODS a TOP 09. Preference této dlouhodobé koalice ovšem průzkum neměřil.

Těsně pod pětiprocentní hranicí jsou podle agentury Median KSČM (4,5 procenta) a SOCDEM (4 procenta). Na státní příspěvek (3 procenta hlasů) by ještě dosáhly PRO 2022, Přísaha a KDU-ČSL.

Strany aktuální vládní koalice (ODS + TOP 09 + KDU-ČSL + STAN + Piráti) mají v součtu podporu 40,5 procenta potenciálních voličů. Získaly by 94 poslaneckých křesel

„Druhé místo Pirátů je pravděpodobně dáno jejich vyšší podporou mezi prvovoliči v kombinaci s celkově nižší volební účastí, která se týká zejména bývalých voličů SPOLU. Tyto faktory stojí též za mírnou ztrátou ANO, kterou také způsobuje přechod části voličů od ANO ke KSČM. KSČM též pomohla nižší volební účast,“ uvedla agentura Median.

Voleb do Poslanecké sněmovny České republiky by se v lednu 2024 dle svého vyjádření určitě zúčastnilo 51 procent respondentů. Dalších 13,5 procenta dotázaných účast zvažuje. Ochota zúčastnit se voleb od prosince klesla o 4 procentní body (64,5 procenta).


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video