Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Číslo týdne

Nejstarší evropská zeď odhalena. Struktura 1673 kamenů už od pravěkých dob odpočívá pod hladinou Baltu

Takto nějak mohla zeď vypadat v dobách své největší slávy foto: Michał Grabowski

Jednu z nejstarších lidských staveb objevil tým Jacoba Geersena z Kielské univerzity na dně Meklenburského zálivu v Německu. Jde o zeď dlouhou 971 metrů. Její stáří odhadují výzkumníci na přibližně deset tisíc let. Před osmi a půl tisícem roků ji pohltilo moře. Zaplavení pak asi strukturu ochránilo před rozebráním následujícími generacemi. Do dnešních dnů se dochovala téměř nedotčená.
  11:30

Momentálně leží v hloubce 21 metrů. V době svého zbudování stála na břehu velkého jezera či snad mokřadu. Pravěkým obyvatelům Evropy nejspíš pomáhala v lovu. Postavili ji jako překážku pro stáda sobů.

Zvířata zaháněli podél zdi do slepé uličky, případně rovnou do jezera. Pak je snadno usmrtili. Pravidelně migrující stáda představovala pro lovce a sběrače významný zdroj potravy.

„V té době čítala populace celé severní Evropy méně než pět tisíc lidí,“ řekl v tiskové zprávě k objevu jeden z členů vědeckého týmu Marcel Bradtmöller z Rostocké univerzity.

Zeď tvoří 1673 jednotlivých kamenů. Jejich výška se pohybuje do jednoho metru. Umístění balvanů prakticky vylučuje, že by struktura mohla vzniknout jinak než lidským přičiněním.

Sedmapadesát milionů let pod ledem. Už víme, co v minulosti Zemi proměnilo v obří sněhovou kouli

„Z našich výzkumů vyplývá, že přirozený původ podvodní kamenné zdi, stejně jako její výstavba v moderní době, například v souvislosti s pokládáním podmořských kabelů nebo těžbou kamene, není příliš pravděpodobný,“ prohlásil Jacob Geersen.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Vědci prozkoumali strukturu pomocí sonaru s vysokým rozlišením. Na základě svých měření pak sestavili její trojrozměrný model. Kromě toho podnikli i její přímý průzkum. Dvě místa ve zdi navštívili potápěči.

V bezprostřední blízkosti stavby se jim nepodařilo objevit zbraně nebo jiné pozůstatky lidské činnosti. Na jednom místě však našli ve vzdálenosti asi deset metrů od stavby kus dřeva. Podrobnosti výzkumu vyšly v časopise PNAS.

Autor: