EU varuje: Izrael nemůže porazit Hamás vojenskými prostředky

zprávy

Vrchní představitel zahraničních věcí EU Josep Borrell prohlásil, že Izrael potřebuje politické, nikoli vojenské řešení, konfliktu s Palestinci, uvádí ve svém zpravodajství server politico.eu.

EU varuje: Izrael nemůže porazit Hamás vojenskými prostředky
Josep Borrel
21. února 2024 - 07:03

Borrell vedl, že diskuse o míru na Blízkém východě se soustředily na Gazu, kde Izrael provádí vojenskou kampaň, která si vyžádala desetitisíce mrtvých a vytvořila více než milion uprchlíků v důsledku útoku Hamásu na izraelské civilisty 7. října. Borrell však uvedl, že situace na Západním břehu, kde žije asi 3 miliony Palestinců i stovky tisíc izraelských osadníků, je alespoň stejně důležitá.

„Ano, musíme ukončit válku v Gaze, ale skutečnou překážkou pro řešení dvou států je Západní břeh," řekl během panelové diskuse na Mnichovské bezpečnostní konferenci v neděli. „Západní břeh je horký," dodal. Borrell zároveň varoval, že pokud bude OSN nucena přestat podporovat Palestince na Západním břehu, "mohli bychom být na prahu ještě většího výbuchu."

Situace v Izraeli a Gaze byla klíčovým tématem v Mnichově, kde mnoho politiků vyjádřilo pochybnosti o obětech způsobených odvetnými akcemi Izraele, ale silně podpořilo tlak na Hamás, aby vrátil unesené rukojmí 7. října, uvádí ve svém zpravodajství server Politico.eu.

„Uvolnění rukojmí, uvolnění těchto žen je klíčové, protože jinak nikdy nemůžeme zachránit děti v Gaze," řekla německá ministryně zahraničí Annalena Baerbock.



Americký státní sekretář Antony Blinken vyjádřil "neochvějnou podporu" Izraeli.

V Mnichově se izraelský prezident Jicchak Herzog setkal s premiérem Kataru, šejkem Muhammadem bin Abdulrahmanem Al Thanim, aby diskutovali o osvobození rukojmí.

Borrell byl jedním z nejhlasitějších evropských politiků v konfliktu mezi Izraelem a Hamásem, vyzval mezinárodní společenství, a zejména USA, aby přestaly dodávat zbraně Izraeli vzhledem k rostoucímu počtu civilních obětí.

Na bezpečnostní konferenci se zeptal, zda existuje politický prostor pro podporu řešení dvou států ze strany Evropy. 

„Pokud chceme hrát naši geopolitickou roli v této otázce, musíme být více sjednoceni, než jsme byli v případě Ukrajiny," řekl dále Borrell.

Další vysocí politici, jako je britský ministr zahraničí David Cameron, také na mnichovské konferenci vyzvali k řešení dvou států.

Herzog však uvedl, že žádný pokrok v řešení dvou států nemůže být dosažen, dokud operace v Gaze není dokončena. 

„Musíme dokončit likvidaci Hamásu," řekl na konferenci Herzog.

Na okraji mnichovské konference izraelský ministr zahraničí Israel Katz prohlásil, že izraelská armáda bude pokračovat v kontroverzním plánu na útok na jižní město Rafah, kde se ukrývají tisíce uprchlíků.

Psali jsme:

„Izrael se bude muset vypořádat s Rafahem, protože nemůžeme jen tak nechat Hamás tam," řekl dále Herzog.

Borrell však varoval, že konflikt nemá vojenské řešení. 

„Hamás je myšlenka a myšlenku nezabijete," řekl Borrell. „Musíte nabídnout lepší alternativu. A jistě jedinou alternativou není zničení Izraele, jak si Hamás přeje," doplnil Borrell.

Tento vývoj zdůrazňuje složitost situace na Blízkém východě, kde politické řešení zůstává neuchopitelné vzhledem k hlubokým rozdílům mezi zainteresovanými stranami. Zatímco mezinárodní společenství vyjadřuje podporu mírovému řešení, aktuální vojenské a politické napětí poukazuje na obtížnost nalezení trvalého řešení konfliktu, který trvá již desetiletí.

(jk, politico, screen: guardiannews)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif