Fed pokračuje v jestřábí rétorice, Německo je patrně v recesi

byznys

Německá data opět nepotěšila, zbytku eurozóny se ale daří lépe. Německý kompozitní PMI se v únoru snížil z lednových 47,0 b. na 46,1 b., zatímco trh očekával nárůst na 47,5 b. V rámci struktury výrazně zklamal zpracovatelský průmysl propadem na 42,3 b.

Fed pokračuje v jestřábí rétorice, Německo je patrně v recesi
Ilustrační foto
23. února 2024 - 10:31

Německý průmysl tak k dynamice tamního HDP v Q1 24 zřejmě opět přispěje záporně, i když ne tak výrazně jako ve druhé polovině loňského roku. Celkově se tak zdá stále pravděpodobnější, že německá ekonomika se nachází v recesi, když se tamní HDP po mezičtvrtletním poklesu o 0,3 % v Q4 23 sníží i na začátku letošního roku. To ale nejspíše nebude případ ostatních členských států eurozóny, kde růst ekonomické aktivity táhnou služby podpořené oživením růstu reálných příjmů. Kompozitní PMI za celou eurozónu se totiž navzdory velmi slabým výsledkům z Německa v únoru odrazil ode dna, když vzrostl ze 47,9 b. na 48,9 b, komentuje Jaromír Gec, analytik Komerční banky.


Zápis ze zasedání ECB se nesl v duchu dřívějších prohlášení. Proinflačním rizikem je především zvýšený mzdový růst. Většina členů vedení má však větší obavy z předčasného snížení úrokových sazeb než z jejich pozdního snížení. My v našem základním scénáři nadále počítáme s letošním poklesem depozitní sazby ECB o 50 bb na 3,5 %, přičemž první cut o 25 bb by podle nás mohl přijít v září. Avšak v souvislosti s pokračující slabostí ekonomické aktivity v Německu a aktuálním tržním očekáváním (-100 bb do konce roku) je riziko vychýleno k výraznějšímu uvolnění měnové politiky v eurozóně.

Fed udržuje jestřábí rétoriku. V souladu s opatrným vyzněním včerejších minutes dnes člen FOMC Jefferson varoval před příliš výrazným uvolněním měnové politiky na základě pozorovaného poklesu inflace. My očekáváme, že Fed letos sníží sazby v souhrnu o 75 bb, přičemž na první „cut“ o 25 bb by mohlo dojít květnu. Riziko je ale podle nás vychýleno směrem k pozdějšímu zahájení cyklu snižování sazeb.

Dolar se odpoledne k euru obchodoval téměř beze změny poblíž 1,081 USD/EUR. Z dat počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v uplynulém týdnu v zámoří znovu poklesl do blízkosti 200 tis., což potvrzuje přetrvávající napětí tamního trhu práce. Mírně naopak zklamaly americké PMI za únor. Při absenci významných makroekonomických dat dnes drobné ztráty k euru zaznamenaly měny středoevropského regionu. Koruna se po poměrně volatilní seanci odpoledne usadila v blízkosti 25,34 CZK/EUR (oslabení o 0,1 %).

Sazby ČNB budou kvůli nízké inflaci klesat rychleji, koruna už ale patrně dále neoslabí. Vlivem nižšího lednového čísla jsme snížili náš odhad inflace pro letošní rok z 2,7 % na 2,1 %. Celková i jádrová inflace po zbytek roku pravděpodobně zůstanou v tolerančním pásmu ČNB. Ta tak podle nás urychlí tempo snižování úrokových sazeb, a to i s ohledem na slabou ekonomiku. V březnu a květnu očekáváme snížení repo sazby o 75 bb a její pokles na 3,5 % do konce roku. Korunové tržní sazby s kratší splatností by měly dále klesat. U delších splatností podobný prostor nespatřujeme. Oslabení koruny k euru v posledním půlroce do značné míry souviselo se zužováním úrokového diferenciálu. To ale podle nás pokračovat nebude a koruna by tak mohla s přispěním oživující domácí i zahraniční poptávky a oslabení amerického dolaru do konce roku mírně posílit.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif