Hlavní obsah

Renault přiveze do Ženevy divoké elektrické koncepty včetně sněžného skútru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská automobilka přiveze do Ženevy tři elektromobily a dva hybridy, kromě toho ale vystaví i neobvyklé elektrické koncepty včetně BMX a vodního i sněžného skútru.

Foto: Renault

Koncept elektrického vodního skútru Searacer

Článek

Již 26. února vypukne ve Švýcarsku jedenadevadesátý ročník ženevského autosalonu, kterého se letos zúčastní jen hrstka velkých automobilek. Jednou z nich bude Renault, který plánuje několik zajímavých premiér.

Hlavní hvězdou programu bude představení kompaktního elektromobilu Renault 5 E-Tech, který naváže na pětkovou řadu a slibuje zajímavý retro design. Kromě toho značka vystaví i čistě elektrické modely Megane a Scenic, které doplní hybridní modely Espace a Rafale.

Zajímavostí ale bude i pět konceptů, na nichž automobilka pracovala s francouzskými startupy. Každý z konceptů se vztahuje k jinému přírodnímu živlu a přináší zajímavé inovace. Včetně elektrifikace.

Alpine ukazuje elektrický hatchback při testování. Ostrá verze Renaultu 5 dostane název A290

AutoMoto

Koncept plachetnice Reverso sice elektrifikaci zřejmě postrádá, zaujme ale specifickým designem, kdy je loď s rozměry 3,4 × 1,45 metru možné rozebrat na čtyři samostatně plovoucí části a jednoduše uložit či přemístit.

Evol BMX je konceptem vůbec prvního elektrifikovaného kola typu BMX. Na jeho vývoji se podíleli nadšenci do elektrokol a BMX, výsledkem je pak jednoduchý design se zabudovaným elektromotorem schopným dosáhnout rychlosti 45 km/h a pohánět kolo až 40 km.

Ještě zajímavěji ale působí koncepty Searacer a Moonbike. Searacer je konceptem prvního elektrického vodního skútru, který váží pouze 65 kilogramů. Maximální rychlost přitom dosahuje až 77 km/h a baterie by měla vydržet na dvě hodiny.

Moonbike je prvním konceptem elektrického sněženého skútru, který by mohl najít i reálné využití. Díky nízké hmotnosti 90 kg by měl být snadno ovladatelný, elektromotor zajistí tichý provoz a absence řetězu slibuje nízké nároky na údržbu. Stroj by měl dosáhnout rychlosti až 40 km/h a v provozu by měl vydržet kolem tří hodin.

Posledním z pětice konceptů je elektrický foil, tedy specifické široké prkno pro jízdu nad hladinou. Foil s hmotností pod 30 kilogramů se nad hladinu vznese při rychlosti 15 km/h, dosahuje rychlosti 35 km/h a v provozu by měl vydržet až 1,5 hodiny.

Ženevský autosalon se vrací, nabídne však jen pět velkých značek

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám