6.6 C
Prague
Pondělí, 20 května, 2024
novinky
More

    Mohlo by Vás zajímat

    Jak EPS chrání životy a majetek před požárem 

    Elektrická požární signalizace (EPS) umožňuje rychlou a včasnou detekci a lokalizaci počátku požáru. Použitím tohoto systému je možné minimalizovat materiální škody a v extrémních situacích i lidské ztráty. Zajímáte se o jeho fungování a význam? Pak si přečtěte následující článek. 

    Co je to EPS neboli elektrická požární signalizace? 

    Elektrická požární signalizace (EPS) je zásadní pro včasnou detekci požárů a varování osob ve střežených objektech. Tento systém, který může fungovat samostatně nebo jako součást širšího bezpečnostního řešení, se skládá z ústředny EPS, hlásičů požáru a dalších doplňkových zařízení, jako jsou tlačítka manuálního poplachu, moduly pro propojení s hasicími systémy, signalizační zařízení (například sirény a blikající světla) a zařízení pro dálkový přenos poplachů. Tato široká škála komponent pracuje společně na ochraně životů a majetku. 

    Základní principy funkce EPS 

    Systém EPS funguje na principu detekce požáru prostřednictvím různých typů hlásičů, které jsou rozmístěné po celém objektu. Tyto hlásiče detekují kouř, teplotu nebo i plameny a odesílat signály do ústředny EPS. Ústředna pak vyhodnocuje přijaté signály a v případě potvrzení nebezpečí spouští alarm a aktivuje další bezpečnostní mechanismy, jako je evakuační rozhlas, automatické hasící systémy, odvětrávání kouře nebo otevření únikových cest​​​​. 

    Typy systémů EPS 

    Existují tři základní typy systémů EPS:  

    • konvenční,  
    • adresovatelné  
    • a analogové.  

    Konvenční systémy připojují více hlásičů na jednu smyčku bez možnosti určení konkrétního hlásiče v poplachu. Adresovatelné systémy umožňují určit konkrétní hlásič, který byl aktivovaný. A analogové systémy jsou schopné měřit a vyhodnocovat fyzikální veličiny a poskytovat detailnější informace o stavech v objektu​​. 

    Ústředna EPS a její role 

    Ústředna EPS je mozkem celého systému, přijímá signály z hlásičů a rozhoduje o dalších krocích. Zabezpečuje napájení a kontrolu funkčnosti celého systému, aktivuje alarmy a poskytuje informace potřebné pro zahájení evakuačních procesů. Veškeré rozhodnutí a koordinace evakuace jsou však v pravomoci odpovědných osob na místě, které využívají data a upozornění dodaná ústřednou pro efektivní řízení situace. 

    Význam pravidelné kontroly a údržby EPS 

    Pravidelný servis a revize EPS jsou nezbytné pro zajištění jejího správného fungování. 

    Kontrolu funkčnosti EPS je třeba provádět jednou za rok. Každých šest měsíců se koná test aktivace automatických detektorů a dalších připojených zařízení k ústředně. Měsíčně by měla probíhat zkouška funkčnosti ústředny a dalších připojených zařízení. 

    K čemu slouží provozní kniha EPS? 

    Provozní kniha EPS je dokument určený pro evidenci provozu, oprav a pravidelných kontrol protipožárních systémů. Slouží k záznamu o činnosti, poruchách, prohlídkách, údržbě a opravách zařízení elektrické požární signalizace a souvisejícího vybavení. Je nezbytným nástrojem pro správnou administrativu a dodržování bezpečnostních předpisů souvisejících s EPS​​​​​​. 

    Normy elektrické požární signalizace  

    Normativním základem pro obor EPS jsou normy řady EN 54. Pro instalaci a provoz EPS je nutné dodržovat normy, které zajišťují její správnou funkčnost a bezpečnost. Jednou z klíčových norem je ČSN 34 2710, která řeší předání, převzetí, projektování, montáž, užívání a servis zařízení EPS. Norma stanovuje požadavky na: 

    • revizní zprávy,  
    • zkoušky zařízení,  
    • školení pověřených osob,  
    • předávací protokoly, 
    • požární směrnice  
    • a udržování provozní knihy EPS. 

    Další normou je ČSN 34 3100, která specifikuje kvalifikace osob pověřených obsluhou nebo údržbou zařízení EPS a podchycuje postupy pro správnou obsluhu a údržbu zařízení​​. 

    Vyberte si kvalifikovaného dodavatele 

    Vzhledem k technické složitosti a významu EPS je nezbytné vybrat si pro její instalaci a údržbu spolehlivého a zkušeného dodavatele. Kvalifikovaný dodavatel zajistí nejen správnou instalaci systému podle aktuálních norem a předpisů, ale také poskytne důležitou podporu a servis. Tím zaručí, že váš EPS systém bude vždy funkční a připravený chránit lidi a majetek při jakékoli hrozbě požáru. 

    Latest Posts

    pr clanky

    Redakce doporučuje