Hlavní obsah

Hyundai letos v Evropě ukončí prodej spalovacích modelů sportovní divize N

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sportovním vozům divize Hyundai N se spalovacími motory zvoní v Evropě umíráček. Německé zastoupení značky oznámilo, že výroba skončí v první polovině tohoto roku.

Foto: Hyundai

Hyundai i30 N Drive-N fastback

Článek

Tiskový mluvčí německého zastoupení značky Hyundai ve vyjádření pro Motor1 potvrdil, že společnost plánuje ukončit výrobu modelů N se spalovacími motory pro evropské trhy během první poloviny letošního roku. Rozhodnutí navazuje na závazek společnosti nabízet v Evropě do roku 2035 čistě bezemisní vozy.

„Hyundai Motor se rozhodl ukončit výrobu modelů N se spalovacími motory pro evropský trh v první polovině roku. Tento krok navazuje na závazek značky nabídnout evropským zákazníkům do roku 2035 produktovou řadu s nulovými emisemi a do roku 2045 dosáhnout stoprocentní uhlíkové neutrality ve všech fázích výroby a provozu automobilů,“ stojí ve vyjádření značky, citovaném Motor1.

Foto: Hyundai

Budoucnost modelů Hyundai N v Evropě bude elektrická.

Rozhodnutí automobilky v podstatě znamená, že se brzy můžeme rozloučit s modely i20 N, i30 N, i30 N Fastback a Kona N, které zatím vidíme v českém konfigurátoru. Model Kona N je však pozůstatek ještě minulé generace, zatímco nová generace se ostré verze nedočkala, pouze výbavy N-Line. Rovněž model i20 N zatím nedorazil v modernizované verzi. A už ani nedorazí.

Výrobní kapacity jsou podle vyjádření českého zástupce automobilky již vyčerpané a nové modely nelze zadávat. Zejména modelu i30 N však bylo objednáno vyšší množství kusů na sklad, aby mohl prodej v tomto roce pokračovat.

Modely Hyundai N ale z Evropy nezmizí. Automobilka již uvedla ostrý elektrický hatchback Ioniq 5 N, po kterém by měl v blízké budoucnosti následovat i sportovní elektrický model Ioniq 6 N. V jiných koutech světa bude automobilka dál nabízet i modely N se spalovacími motory.

Hyundai přitom není jedinou značkou, která omezuje nabídku sportovních modelů se spalovacími motory na evropském trhu. Ford již odepsal model Fiesta ST, modernizovaná Škoda Octavia i VW Golf přišly o ostré verze se vznětovými motory a dávnou minulostí jsou modelové řady Peugeot GTi nebo Opel OPC.

Elektrický Hyundai Kona přijíždí ve sportovně střižené verzi N Line

AutoMoto

Hyundai i20 dostal facelift i ve variantě N Line

AutoMoto

Výběr článků

Načítám