Denník N

Aká je šiesta séria Drive to Survive, čím zaujme temnejšia verzia Poirota a ďalšie tipy, čo si pozrieť

Lewis Hamilton. Foto - Instagram L. H.
Lewis Hamilton. Foto – Instagram L. H.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Čo sa oplatí pozrieť tento víkend? Vybrali sme pre vás kombináciu športu, umenia, detektívky aj trochu romantiky pre mladších divákov.

Drive to Survive (Netflix)

Drive to Survive (Túžba po víťazstve) sa týždeň pred odštartovaním novej sezóny formuly 1 predstavil šiestou sériou. Dokumentárny seriál ukázal Netflixu mimoriadny potenciál odhaľovania zákulisia športu, čo vidíme na jeho snahe preniknúť podobným spôsobom aj do cyklistiky, futbalu či tenisu. Aj teraz sa tvorcovia držia overenej štruktúry a typu rozprávania. Ten by sa dal charakterizovať takto: dlhoročných fanúšikov neurazí, nových sa snaží zlákať na príbehy a emócie viac než na šport.

Šiesta séria, uvedená na konci zimnej prestávky F1, sa v rozprávaní zastavila pred všetkými zaujímavými a kľúčovými udalosťami, ktoré sa medzitým odohrali. Časť o rozhodovaní Hamiltona, či podpíše ďalšiu zmluvu s Mercedesom, preto vyvoláva minimálne emócie – zatieňuje ju fakt, ktorý vo februári otriasol celým motošportovým svetom – že v roku 2025 bude jazdiť za Ferrari. Na Guenthera Steinera, obľúbenú postavu seriálu a (už) bývalého šéfa tímu Haas, sa pozeráme ako na toho, kto dostal v januári padáka. Dobre vieme, že Nyck de Vries s pretekaním rýchlo skončí, a aj to, komu budú v oboch tímoch Red Bullu tento rok patriť jazdecké posty. Pre tých, ktorí formulu sledujú, je to ako poznať dopredu spoilery, hoci Netflix sa snaží urobiť z týchto momentov drámu.

Absencia Maxa Verstappena, úradujúceho šampióna, minimum času pre jazdecké prekvapenie sezóny šikovného Liama Lawsona, zobrazenie boja o druhé miesto v Pohári konštruktérov, ktoré je tu viac-menej povinnou jazdou… Chýbal mi aj zážitok z víťazstva Carlosa Sainza v Singapure, ktoré vystupovalo z radu nielen stratégiou jazdca, ale aj výnimočnosťou tohto počinu v kontexte sezóny 2023. To sú tie momenty, ktoré by som v seriáli rada videla. Na druhej strane až dva diely strávené s tímom Alpine pôsobia skôr ako záplata.

Ten, kto sleduje formulu pravidelne, nenašiel nič nové a, logicky, nenadchli ho ani dávno vyriešené problémy. Kľúčové udalosti Netflix pokryl, ale zo všetkých príbehov, ktoré mohli rozpovedať, sa dalo vybrať aj lepšie. Pre nováčikov to zas nebola úplne ideálna séria na to, aby prenikli do prostredia F1 – napríklad aj vzhľadom na obmedzenejší čas pre komentátora Willa Buxtona. Je síce notoricky známy svojimi jednoduchými tvrdeniami, z ktorých sa veľmi ľahko robí na internete sranda, no aspoň dokáže vysvetliť základné pravidlá novým sledovateľom.

Drive to Survive je tak tento rok primeranou, aj keď neohurujúcou sedemapolhodinovou rekapituláciou minulej sezóny. Je skôr tréningom divákov pred prvou Veľkou cenou 2024 v Bahrajne.

One Day (Netflix)

Medzi najsledovanejšie seriály na Netflixe sa v posledných týždňoch dostal One Day (Jeden deň), ktorý je natočený podľa rovnomennej knihy Davida Nichollsa a dokonca ho už predišla aj jedna filmová adaptácia. Seriál je, samozrejme, nakrútený podrobnejšie a približuje toto populárne dielo novej generácii, ktorá sa z neho má čo učiť – medziiným napríklad to, ako sa používa pevná linka, písací stroj a stolový počítač.

Čo ostáva naprieč formátmi a adaptáciami rovnaké, je emócia, ktorá sa podarila vyvolať v divákoch (a čitateľoch). Emócia osudovej lásky, autentického hľadania cesty v živote dvoch mladých ľudí a nakoniec aj nádej, že „návod na žitie“ sa dá s trochou šťastia nájsť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Formula 1

Seriály

Tipy na filmy a seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie