Válka na Ukrajině vypukla proto, že Donald Trump nebyl prezidentem USA, prohlásil Orbán

Podle předsedy maďarské vlády Viktora Orbána byla válka na Ukrajině primárně vyvolána absencí bývalého prezidenta Spojených států Donalda Trumpa u moci. Uvedl to na výroční akci Maďarské obchodní a průmyslové komory (MKIK).

Orbán ve svém projevu podle agentury TASR maďarským podnikatelům sdělil, že válka na Ukrajině vypukla v první řadě proto, že bývalý prezident Spojených států Donald Trump nebyl aktuálně u moci.

Dodal, že současné ekonomické prostředí není optimální kvůli válce na Ukrajině. Podle něj by největší nadějí na zlepšení situace byl návrat Donalda Trumpa k moci v prezidentských volbách USA koncem tohoto roku.

"V současné americké administrativě nevidíme možnost vytvoření míru," zdůraznil premiér. Podle něj budou klíčovými událostmi letošního roku také volby do Evropského parlamentu.

Orbán se na adresu Ukrajiny vyjadřuje dlouhodobě kriticky. Ve videu nahraném ve čtvrtek na sociální síť TikTok například odmítavě reagoval na prohlášení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který v pondělí řekl, že nevylučuje vyslání západních vojáků na Ukrajinu.
 
"Na Ukrajinu nepošleme zbraně, a to ani s vojáky, ani bez nich," řekl Orbán. Lídři několika evropských zemí se už od vyhlášení francouzského prezidenta distancovali a Jens Stoltenberg také uvedl, že NATO neplánuje vyslat vojáky na Ukrajinu.

Dlouhodobě se staví také proti přijetí Ukrajiny do EU. Pokud by byla Ukrajina přijata za člena Evropské unie, pak by finanční podpora dosud poskytovaná zemím střední Evropy včetně Maďarska směřovala na Ukrajinu, prohlásil v nedávném rozhovoru pro TV2.

Premiér jako specifickou oblast, které by se to nejvíce týkalo, zmínil zemědělství. "Ještě nikdy se nestalo, že by chtěli do EU přijmout zemi, která je ve válce," řekl dále Orbán. Podle jeho slov zatím například není zřejmé, zda by se vstupem Ukrajiny staly součástí Unie i území, která má v současnosti pod kontrolou Rusko.

Orbán už dlouho prohlašuje, že Evropská unie "není v pozici" začít přístupová jednání s Ukrajinou. "Není důvod o čemkoli diskutovat, protože nebyly splněny podmínky," řekl Orbán a zdůraznil, že EU se k otázce přístupových jednání musí vrátit později, až budou všechny podmínky splněny. Podle jeho slov by se tak mohlo stát v březnu.

Maďarský premiér také odmítal finanční pomoc 50 miliard eur pro Ukrajinu - z toho 33 miliard ve formě půjček a 17 miliard v podobě grantů na období 2024-2027.

Související

Více souvisejících

Maďarsko Viktor Orbán

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 21 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Německu byli napadeni dva politici z protiimigrační strany AfD

Dva politici z protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) byli ve středu lehce zraněni při útoku během slavnostní akce před zemským sněmem ve Stuttgartu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy