2024-03-06 23:30:00
Aston Martin Vantage F1
Aston Martin Vantage F1 Safety Car 2024
Zdroj: Aston Martin

Aston Martin Vantage F1 Safety car - silnejší a rýchlejší. Bude to stačiť Maxovi?

Trojnásobný majster sveta Max Verstappen sa pred dvomi rokmi sťažoval, aký že je to ten Safety Car od Aston Martin pomalý.

Už vtedy robil Aston čo mohol, aby svoj Safety Car zrýchlil, no až teraz sa najmenší Aston popasuje s novými výzvami s rapídne navýšeným výkonom. Po vzore sériovky dostane o vyše 150 koní viac a to už je dávka, ktorá by mala stačiť na to, aby sa ani Max nesťažoval a aby sa gumy F1-tky aspoň trochu zahriali.

Už je to nejaký piatok, čo si AMG a Aston Martin delia činnosť bezpečnostných sprievodných áut na tratiach F1. Kým ale AMG GT Black series s výkonom cca 720 koní nemá s tempom F1 problém, výrazne slabší baby Aston menom Vantage s výkonom "len" 530 nestíhal udržiavať monoposty v dostatočnom tempe na to, aby im počas výjazdu Safety Car úplne nevychladli gumy a nestratili všetok grip. To by ale dnes už problém byť nemal. Na nasledujcej Veľkej cene sa predstaví vynovený Vantage s výkonom 665 koní a s krútiacim momentom 800 Nm.

Ako AMG tak Vantage majú pritom Podkapotou ten istý motor od Mercedesu. V8 s objemom 4,0 litra teraz prešla revíziou pri Aston Martine a navyše to nie je jediné, čo má Vantage nové. Konštruktéri sa pohrali aj s podvozkom, gripom a tak celkovo rýchlosťou, ktorú Aston Martin zvládne v zákrutách, takže problém s nedostatkom rýchlosti a chladnúce gumy by už nemali byť taký zásadný problém. I keď to celé vtedy vyzeralo skôr na problém komunikácie, je celkom jasné, že Vantage na AMG strácal a napríklad v zákrutách a za apexom bol horší. Pozrite si nový Safety Car s novou výbavou v galérii.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Aston Martin

Komentáre k článku


Stream naživo