Hollywoodski herci vyzývajú svetových lídrov k jadrovému odzbrojeniu

Známe filmové hviezdy, vrátane Julianne Mooreovej, Jane Fondovej, Michaela Douglasa či Emmy Thompsonovej, sú medzi celebritami, ktoré žiadajú svetových lídrov o jadrové odzbrojenie. Medzi signatármi otvoreného listu je aj vnuk vedca Roberta Oppenheimera považovaného za otca jadrovej bomby.

07.03.2024 10:02
Oppenheimer Foto:
Cillian Murphy ako J. Robert Oppenheimer vo filme Oppenheimer.
debata

V čase, keď sa očakáva, že životopisná snímka Christophera Nolana o mužovi, ktorý vytvoril atómovú bombu, ovládne víkendové odovzdávanie Oscarov, vznikla koalícia hercov a aktivistov, ktorá chce informovať ľudstvo o jadrovom nebezpečenstve po celom svete.

List pripomína, že „deväť krajín vlastní na 13.000 jadrových zbraní, pričom niektoré z nich sú 80-krát silnejšie ako tie, ktoré v roku 1945 zničili Hirošimu a Nagasaki“.

Ako umelci „chceme pozdvihnúť svoj hlas a pripomenúť ľuďom, že kým Oppenheimer je históriou, jadrové zbrane nie“, píše sa v liste. „V čase veľkej neistoty je aj jedna jadrová zbraň – na zemi, pod morom, vo vzduchu alebo vo vesmíre – príliš veľa. Aby sme ochránili naše rodiny, naše komunity a náš svet, musíme požadovať, aby sa svetoví lídri zasadili o to, aby sa jadrové zbrane stali minulosťou – a vybudovali lepšiu budúcnosť,“ uvádzajú hollywoodski herci a ďalší signatári.

Oppenheimerov vnuk Charles list tiež podpísal spolu s hercami Tonym Goldwynom a Matthewom Modinom, ktorí si zahrali v životopisnom filme o vynáleze atómovej bomby. „Každý človek by mal byť poučený o neuveriteľnej ničivej sile jadrových zbraní,“ povedal Modine denníku The Guardian. „Pochopenie tejto hrozby osvetľuje nevyhnutnú cestu k ich odstráneniu,“ do­dal.

Medzi ďalšími známymi signatármi sú Christoph Waltz, Alan Cumming, Lily Tomlinová, Viggo Mortensen a Annie Lennoxová.

Ide o súčasť novej kampane s názvom Make Nukes History (Pošlite jadrové zbrane do dejín) od mimovládnej Iniciatívy proti jadrovej hrozbe (NTI), ktorá zahŕňa tiež bilbordy a umelecké inštalácie. Americká filmová akadémia v nedeľu večer miestneho času odovzdá filmové ceny Oscar a celé Los Angeles pri tejto príležitosti vyzdobí asi tisícka plagátov upozorňujúca na pretrvávajúcu hrozbu jadrových zbraní. Ceremónia sa začína v pondelok 11. marca o 01: 00 SEČ.

"Robert Oppenheimer varoval pred vývojom ešte výkonnejších zbraní a predpovedal, že budú nasledovať nebezpečné preteky v zbrojení. Mal pravdu, "uviedol šéf NTI a niekdajší minister energetiky USA Ernest Moniz.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #Michael Douglas #Julianne Moore #Jane Fonda #Emma Thompson #Oppenheimer #jadrové odzrojenie