Vynálezca atómovej bomby ovládol Oscary, Ken zatienil Barbie. Akú úlohu hrala politika?

Vypočujte si prehľad o víťazoch, emóciách a zábave na prestížnej udalosti vo svete filmu v podcaste denníka Pravda.

11.03.2024 20:15
debata (1)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

V americkom Los Angeles sa v noci z nedele na pondelok udeľovali Oscary, čo je filmovou udalosťou roka. A hoci sa očakával súboj dvoch filmov, ktoré boli vlani azda najviac na očiach a premiéru mali v jeden deň – Barbie a Oppenheimer, večer nakoniec jednoznačne patril práve tomu druhému. Teda životopisnému príbehu o vynálezcovi prvej atómovej bomby.

„Barbie mala oveľa väčší úspech ohľadom návštevnosti v kinách, na druhej strane Oppenheimer bodoval u kritiky,“ konštatuje redaktorka kultúry v Pravde Sofia Prétorová.

Členovia filmovej akadémie pri hodnotení snímkov samozrejme zohľadňujú v prvom rade ich kvalitu, no z hľadiska posolstiev, ktoré oceneniami vysielajú do sveta im to viackrát veľmi nevyšlo. „Aj na Oscaroch sa pri tomto filme, vzhľadom na jeho odkaz a na to, že režisérka a hlavná herečka neboli ani nominované, no nomináciu obdržal predstaviteľ Kena ukázalo, že otázka feminizmu a rovnocenného postavenia žien v spoločnosti je ešte v plienkach,“ hovorí redaktorka.

A ako sa dotkli udeľovania Oscarov dva najvážnejšie vojenské konflikty súčasnosti? Vypočujte si podcast denníka Pravda s redaktorkou kultúry Sofiou Prétorovou.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #Oscar #udeľovanie cien #Počúvajte Pravdu