Hlavní obsah

Porsche Taycan má svůj vrchol. Verze Turbo GT už láme rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stuttgartská automobilka uvedla vrcholné provedení elektrického taycanu. Turbo GT je nejvýkonnějším sériovým porsche v historii, jen o více než tisícovce koní ale zdaleka není.

Foto: Porsche

Porsche Taycan Turbo GT

Článek

Porsche posouvá hranice taycanu ještě dále. Má výkon 580 kW, 788 koní, funkce Launch Control pak zvyšuje výkon až na 760 kW nebo až na 815 kW, 1 155 koní, po dobu dvou sekund.

Taycan Turbo GT potřebuje na sprint z nuly na 100 km/h pouhé 2,3 sekundy, s paketem Weissach jen 2,2 sekundy. Díky tomu je model o jednu až dvě desetiny sekundy rychlejší než Taycan Turbo S, dosavadní vrcholné provedení. Rozdíl ve zrychlení z klidu na 200 km/h je ještě větší: 6,6 nebo 6,4 sekundy pro Taycan Turbo GT bez/s paketem Weissach, což je až o 1,3 sekundy rychlejší než Taycan Turbo S.

Nový pulzní měnič je klíčovou součástí pro řízení elektromotoru. U obou modelů Taycan Turbo GT jsou na zadní nápravě použity pulzní měniče s maximálním proudem 900 ampér. Ty poskytují ještě větší výkon a točivý moment než 600ampérový pulzní invertor v Taycan Turbo S.

Pro lepší účinnost je jako polovodičový materiál v pulzním invertoru použit také karbid křemíku. To výrazně snižuje spínací ztráty v Power Inverteru a umožňuje vyšší spínací frekvence. Převodový poměr a robustnost převodovky byly také vylepšeny, což umožňuje vyšší hodnoty točivého momentu. Maximální točivý moment v obou verzích je až 1 340 newtonmetrů. Dojezd modelu Taycan Turbo GT je podle měření WLTP až 555 km.

Tradičně se však vozy Porsche s přídomkem GT soustředí hlavně na celkový jízdní výkon, nikoli jen na pouhé sprinty s oslnivými čísly. Hmotnost Taycanu Turbo GT je tedy až o 75 kg nižší ve srovnání s verzí Turbo S.

Přispívá k tomu řada karbonových dílů. Uhlíková vlákna jsou mimo jiné použita na B-sloupcích, vnějších zpětných zrcátkách a prahových lištách. Hmotnost šetří také anatomická sedadla vyrobená z materiálu CFRP, odlehčený zavazadlový prostor a absence soft-close funkce zadního zavazadelníku.

Novinka má aktivní podvozek s naladěním specifickým pro verzi GT. V dynamických jízdních situacích zajišťuje toto odpružení lepší spojení s vozovkou díky vyváženému rozložení hmotnosti na kola.

Nechybí speciální 21palcová kovaná kola. Ráfky mají reliéfně vyfrézované paprsky, což šetří hmotnost a zároveň lépe odvětrává brzdy.

Standardem jsou také lehké keramické brzdy. Automobilka uvádí, že konstrukční změny brzdového kotouče a brzdového třmenu uspořily více než dva kilogramy.

Vzhledově se nová verze liší i nárazníky, přední byl aerodynamicky optimalizován. Pohledu zezadu dominuje aktivní spoiler, na jehož odtrhové hraně se nachází Gurneyho klapka ve vysoce lesklém karbonovém provedení.

Až do extrému

Uvnitř má GT semišové doplňky, extrémnější je nicméně provedení s Weissach paketem, které z taycanu dělá dvoumístné okruhové monstrum.

Krom zmíněného o desetinu lepšího zrychlení má maximální rychlost 305 místo 290 km/h. Mezi další aerodynamická opatření patří prvky deflektorů na spodku karoserie a nový přední difuzor.

V zadní části je model s paketem Weissach vybaven pevným zadním křídlem v karbonovém provedení s podpěrami připevněnými ke karoserii. Celkový přítlak je zde až 220 kg.

Logo paketu Weissach se nachází na obou stranách zadního blatníku. Výhradně na přání je pruhovaný wrap v modré, černé nebo černé matné.

První jízda s Porsche Taycan: Elektromobil pro řidiče nabídne na okruhu až nepříjemný zážitek

Testy

Odstranění veškerého vybavení, které není nutné pro jízdu na trati, ubralo dalších zhruba 70 kg ve srovnání s Taycanem Turbo GT bez paketu Weissach.

Místo zadních sedadel je zde na míru konstruovaný kvalitní odlehčený karbonový obklad s odkládací přihrádkou za skořepinami sedadel pro řidiče a spolujezdce. Odpadají také analogové hodiny z paketu Sport Chrono, které se běžně nacházejí na přístrojové desce, stejně jako koberečky a čalounění zavazadlového prostoru. Je zde i méně izolačního materiálu.

Taycan Turbo GT s paketem Weissach má dvířka nabíjecího portu jen na straně spolujezdce, která se místo elektricky ovládají ručně. Hmotnost šetří také speciální zvukově a tepelně izolační sklo a Sound Package Plus. Ten se obejde bez zadních reproduktorů.

Rekordní

Ještě před premiérou vůz zajel dva zásadní okruhové časy. Taycan Turbo GT s paketem Weissach získal 23. února 2024 titul nejrychlejšího elektrického sériového vozu na okruhu Laguna Seca v Kalifornii. Vývojový jezdec Porsche Lars Kern zajel s elektromobilem schváleným pro silniční provoz nejrychlejší kolo a zaznamenal čas 1:27,87 min.

Nedlouho předtím vytvořila předsériová verze nový rekord třídy na německém Nürburgringu. Kern byl při té příležitosti také za volantem a na Nordschleife zajel čas 7:07,55 min.

Tento oficiální čas je o 26 sekund rychlejší, než Kern zaznamenal při svém posledním rekordním kole se sedanem Taycan Turbo S vybaveném výkonnostním paketem v srpnu 2022. Tento čas je také aktuálním rekordem pro sériově vyráběné elektromobily a také dělá z modelu Turbo GT nejrychlejší čtyřdveřový vůz na Nürburgringu.

České ceny verze Turbo GT začínají na 6 164 103 Kč včetně DPH.

Za volantem Porsche Taycan Cross Turismo: Nevídaný kříženec

Testy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám