Německo a jeho UNESCO památky. Celkem jich tady najdete 52!

Německo a jeho UNESCO památky. Celkem jich tady najdete 52!

V celém Německu můžete objevovat nespočet přírodních i historických pokladů, ať už na zeleném venkově, či uprostřed městské zástavby. Pojďme se podívat, jaké UNESCO památky Německo nabízí.

Máte rádi spíše přírodu, nebo města? Chcete raději relaxovat ve wellness, nebo trávit dovolenou aktivně? Odborníci na Německo Germany Travel pro vás připravili trasy po UNESCO památkách Německa podle vašich zájmů. Nechte se jimi inspirovat. V prvním díle se zaměříme na 4 trasy – pobřeží, aktivní, trasu víry a trasu průmyslové kultury.

1) Pobřežní trasa

  • Stralsund – středověké město kousek od Ruján

V přímořském městě Stralsund nevynechejte Staré město s jeho nedotčenou středověkou architekturou. Toulejte se v uličkách, kde narazíte na několik řemeslných domů a cihlových katedrál, které představují vývoj v průběhu staletí. Pokud jste na dovolené s dětmi, zavítejte také do akvária Ozeaneum a získejte informace o podmořském životě v Tichém oceánu, nebo Baltském a Severním moři.

Největší ostrov Německa – Rügen (česky Rujána), leží na protější straně od Stralsundu. Pokud se chcete v moři vykoupat, počítejte s tím, že voda není teplá jako v Jaderském moři, ale na ochlazení je skvělá. Od jara do podzimu navíc můžete využívat protkané cyklostezky, nebo navštívit národní park Königsstuhl.

  • Lübeck (Lubek) – bývalé královské město

Jednou z neznámějších památek ve městě je Lübeck Gate, která jakoby vypadla z pohádky. Hned vedle brány uvidíte solné sklady – Salzspeicher. Jedná se o šest historických cihlových budov. Domy postavené v 16.–18. století uchovávaly sůl, která se těžila poblíž Lüneburgu a přivážela se do Lübecku přes Stecknitzův kanál.

Pouhou 1,5 hodinu jízdy vlakem od Lübecku dorazíte do historického města Wismar se středověkou gotickou architekturou, která je dodnes úžasně dochovaná a vy tak můžete obdivovat nádherné domy, katedrály, i náměstí.

_ Lübeck: Žena na paddle boardu na jezeře Mühlenteich s dómem © LTM/ Olaf Malzahn
_ Lübeck: Žena na paddle boardu na jezeře Mühlenteich s dómem © LTM/ Olaf Malzahn
  • Hamburg a jeho osobitá atmosféra

Prozkoumejte četná zákoutí Speicherstadtu, nebo se vydejte na výlet po kanále a prohlédněte si architekturu města z vody. V Hamburku budete o působivou architekturu stále jen zakopávat a nebudete vědět, kam se dříve dívat. Přestože se jedná o vnitrozemní město, najdete zde říční přístav, který dodává místu osobitou atmosféru.

2,5 hodiny vlakem se můžete dostat do městečka Schleswig a navštívit tam Vikingské domy (Archaeological Border complex of Hedeby and the Danevirke).

Hamburk je také skvělé výjezdní místo do města Bremen (Brémy). Jen za hodinu jízdy u můžete stát na náměstí s historickou radnicí, „sochou svobody“ měřící 5,5 metru, nebo se procházet středověkou čtvrtí Schnoor.

Hamburk: Starobylá ulička s cihlovými domy, © Ignacio Izquierdo
Hamburk: Starobylá ulička s cihlovými domy, © Ignacio Izquierdo

2) Trasa průmyslové kultury

Hned po skočení pobřežní trasy můžete navázat na trasu průmyslové kultury ve městě Hamburg. Kromě výše zmíněných aktivit můžete také navštívit hamburskou čtvrť s názvem HafenCity, která leží poblíž přístavu a je proslulá díky obrovské koncertní stavbě Elbphilharmonie.

  • Hannover – město hudby

Byla zde vynalezena vinylová deska, vyrobena první kazeta a vylisováno první CD, proto si troufáme tvrdit, že Hannover je městem hudby. Kromě hudby ve městě a okolí prosperují i další odvětví, jako třeba obuvnictví. Navštívit můžete dokonce i továrnu obuvi o 10 budovách, zvanou Fagus Factory, nebo bývalý areál určený pro výstavu – Expo Park.

Několik kilometrů vzdálené město Goslar bylo známé pro hornické účely. Více než 800 let se zde těžila železná ruda a neželezné kovy. Dnes se do dolů můžete podívat. Dalším místem, kde můžete navštívit uhelné doly je i město Essen.

  • Stuttgart

Toulejte se centrem města a navštivte Weissenhofmuseum im Haus Le Corbusier, nebo 2,5 hodiny vzdálené rozlehlé železárny Völklingen Ironworks. Jedná se snad o nejméně známé UNESCO památky v Německu, a možná i proto jsou tolik fascinující.

Stuttgart: Zámecké náměstí s kašnou a Novým zámkem © Stuttgart-Marketing/Julian Herzog
Stuttgart: Zámecké náměstí s kašnou a Novým zámkem © Stuttgart-Marketing/Julian Herzog

3) Aktivní trasa

  • Berlín – ruch velkoměsta, ale i nedotčená příroda

Abyste stihli navštívit vše, co město nabízí, doporučujeme v Berlíně strávit hned několik dní. Jako první zamiřte na Muzejní ostrov, který je od roku 1999 zařazen na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Celkem se na ostrově nachází 5 samostatných muzeí, což je skvělá zpráva pro milovníky umění.

Sídliště berlínského modernismu, neboli Berlin Modernism Housing Developments ocení především nadšenci architektury. Jedná se o krásný příklad stavební reformy. Domy byly postaveny mezi lety 1910 až 1933 a v té době se jednalo o vskutku moderní počin.

Jestliže už máte rušného města dost, nasedněte na vlak do městečka Angermünde, odkud se dále můžete vydat na pěší procházku do Beech Forest Grumsin. V bukovém lese Grumsin můžete spatřit četné prohlubně vyplněné vodou, pocházející z doby ledové! Malé bažiny a močály jsou domovem pozoruhodných druhů ptactva a dalších živočichů. Podél stezky Grumsiner Genusswanderweg navíc můžete zastavovat na kulinářské pauzy v útulných kavárničkách a farmářských obchůdcích.

Další den můžete pro změnu potrénovat nohy na kole a opět tak uniknout z rušného města. Přímo v Berlíně začíná cyklostezka protínající krajinu u Bernau, kterou formovala doba ledová, dále pokračuje přes přírodní park Barnim a biosférickou rezervaci Schorfheide-Chorin s nedotčenou přírodou, až na ostrov Usedom a k Baltskému moři. Zpět do města se můžete vrátit vlakem za pouhých 30 minut.

U cyklistiky ještě můžete zůstat i další den a projet si trasu Wannsee-Babelsberg , začínající u vlakové stanice Wannsee. Trasa vede okolo břehů řek, berlínských paláců a parků a dalších míst s bohatou historií.

Berlín: Most v parku zámku Charlottenburg © visitBerlin/Dagmar Schwelle
Berlín: Most v parku zámku Charlottenburg © visitBerlin/Dagmar Schwelle
  • Dessau (Desava) – malé město se 4 UNESCO

V městečku Dessau najdete hned 4 UNESCO památky! Jedná se o několik moderních budov Bauhaus Dessau, rozlehlé královské zahrady Dessau-Wörlitz, přírodní rezervaci a kopie Lutherovy přednášky o Listu Římanům z roku 1515-1516, které jsou pečlivě ukryty v archivu knihovny Anhaltische Landesbibliothek.

  • Cottbus (Chotěboř) – území přírodních oáz

V Branitzu u Chotěboře, kde se dříve rozkládala neúrodná písečná poušť, vybudoval kníže Hermann elegantní park Fürst Pückler s jezery, vodními toky a dřevěnými kompozicemi. Za jeden z nejkrásnějších parků je potom považován Bad Muskau, kde se můžete procházet dlouhé hodiny.

Nádherou přírodní oázou je i biosférická rezervace Spreewald. Najdete ji kousek od města Lübben. Jedná se o tisíce hektarů nádherné přírody se spletitými říčkami a více než 5000 rostlinnými a živočišnými druhy. Tato rezervace je zajímavá tím, že vznikla již v době ledové a je domovem mnoha vzácných druhů rostlin

Nejširší nabídku průvodců a map Německa (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

4) Trasa víry – po stopách židovství a křesťanské reformace

  • Leipzig (Lipsko) – po stopách Martina Luthera

Ve městě Wittenburg můžete následovat kroky Martina Luthera. 1 hodinu jízdy od Lipska najdete rodiště Martina Luthera, kostel pojmenovaný po něm, a také dům, kde zemřel. V Lutherově domě – Lutherstadt, můžete navštívit největší muzeum reformace. Nenechejte si ujít ani stříbrné doly a muzeum u města Freiberg.

  • Eisenach a největší smíšený les Evropy

Jen 2 hodiny vlakem od města Eisenach narazíte na nádherný hrad Wartburg, který dokonale zapadá do okolních lesů. Poblíž Eisenachu leží i národní park Hainich, který je díky vojenské činnosti uzavřen a jedná se tak o největší neporušenou oblast smíšeného listnatého lesa v Evropě. Návštěvníci mají mnoho možností, jak tento starobylý les prozkoumat díky skvěle upraveným turistickým stezkám. Jen 30 minut jízdy vlakem leží ve městě Erfurt nejstarší synagoga ve střední Evropě.

Eisenach: UNESCO Hrad Wartburg, © DZT/Marcel Kaufmann Photography
Eisenach: UNESCO Hrad Wartburg, © DZT/Marcel Kaufmann Photography
  • Mainz židovské město

Vydejte se do ShUM (hebrejské iniciály měst Speyer, Worms a Mohuč), která se nachází v bývalých císařských katedrálních městech zahrnuje Speyerský židovský dvůr se stavbami synagogy pozůstatky ješivy (náboženské školy), nádvořím a dosud neporušenou podzemní lázní. Součástí je také Starý židovský hřbitov v Mohuči a nejstarší židovský hřbitov Evropy ve Wormsu.

Germany Travel je turistická centrála, jejíž cílem je zprostředkování krás, rozmanitosti a živosti Německa lidem všech věkových kategorií v Německu i v zahraničí.

Germany Travel logo

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: