2024-03-13 08:59:00
Rivian R3
Rivian R3
Zdroj: Rivian

Čo sa stane, keď sa začínajúci výrobca áut zamyslí nad slovom crossover? Toto

Nadchádzajúci prechod na elektrický pohon (nech už trvá dekádu, či storočie) láka mnoho podnikateľov.

Láka tiež mnoho podvodníkov a ponzi-fajnšmekrov, ale to našťastie nie je prípad značky Rivian. Aj tento startup mal najväčší problém v tom preniesť svoje nápady a dizajny do sériovej výroby. No dnes už prvé krôčiky prekonal a chystá sa urobiť ďalšie. Preto si narysoval a prichystal celkom nový krôčik. Volá sa Rivian R3 a je to pohľad výrobcu na to, ako by podľa nich mal vyzerať crossover. Ale nielen to. Je to predprodukčný kus a on sa do produkcie naozaj chystá. Akurát nevieme kedy a asi to nebude hneď. Najprv totiž značka plánuje rozbehnúť spriaznený model R2. 

R3 vychádza z modelu R2. R2 ako menšie SUV s dĺžkou cca 4,7 metra dopĺňa zatiaľ relatívne skúpe modelové portfólio značky Rivian, ktoré sa doteraz skladalo z veľkých elektrických áut menom R1S a R1T. 

R3 stojí na rovnakej (novej) platforme ako R2. Má teda takmer identické rozmery, je však o cca 12,7 mm skráteným autom. Zhruba po B-stĺpik taktiež vyzerá podobne, no ďalej má hranaté línie v štýle, ktorý by okrem retro európskych hatchbackov mal pripomínať modely SUV Coupe, či teda crossover v americkom ponímaní. Auto môže mať jeden, dva, alebo rovno tri motory podľa toho, ako rýchle má byť. 

R3 ale nie je len hranatým elektromobilom, je tiež typicky praktickým Rivianom. Má dve priehradky pred spolujazdcom, má otvárateľné zadné sklo, má frunk (kufor vpredu). A má tiež kopu koní, dojazd nepochybne okolo 480 km (Epa rating, nie WLTP). Zároveň bude mať svetlosť tak 25 cm (podľa R2), určite tam bude aj nejaká brodivosť a slušné budú aj prejazdové uhly do terénu. Veď viete, Rivian je niečo ako Range Rover ale lacnejší a elektrický... Pozrite si galérku, ak je vám málo. A aby som aspoň raz spomenul v článku o elektromobiloch Teslu, Rivian bude mať na nových modeloch od začiatku konektor ako Tesla. Na jej štandard prechádza prakticky celá Amerika. 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo