6.6 C
Prague
Pondělí, 20 května, 2024
novinky
More

    Mohlo by Vás zajímat

    Soud mi nařídil mediaci. Co teď?

    Soud může stranám sporu v některých případech nařídit takzvané první setkání se zapsaným mediátorem. Víte, o co přesně se jedná? A kolik vás to bude stát? 

    Soud nařizuje první setkání s mediátorem

    Pro začátek je nutné si ujasnit, že soud nemůže stranám konfliktu nařídit mediaci, ale pouze takzvané první setkání se zapsaným mediátorem. V praxi to lze často vidět například u rodinných konfliktů.

    Pokud soudce uzná, že by probírání se důkazy mohlo negativně ovlivnit vztahy v širší rodině, může přistoupit právě k nařízení prvního setkání se zapsaným mediátorem. V tomto případě totiž může být mediace levnějším a časově méně náročným řešením celého konfliktu.

    TIP: Absolvujte kurz mediace, který vás naučí techniky ihned využitelné v praxi. 

    Jak probíhá první setkání se zapsaným mediátorem

    První setkání se zapsaným mediátorem je v podstatě takovou informativní schůzkou. Na ní mediátor stranám sporu vysvětlí, co od mediace lze očekávat a co naopak nikoliv. Zároveň si mohou promluvit také o tom, co strany sporu očekávají od soudního jednání.

    Na konci tohoto jednání mediátor stranám sporu vystaví potvrzení, že jej úspěšně absolvovali. Případně se může mediátor s klienty domluvit na tom, že chtějí mediaci absolvovat. Pokud tomu tak bude, mohou se klienti sami rozhodnout, zda chtějí na mediační jednání přijít za tímto mediátorem, nebo si vybrat nějakého jiného. 

    Kolik stojí první setkání se zapsaným mediátorem

    V tomto případě je cena pevně daná vyhláškou a činí 400 Kč za každou započatou hodinu. Pokud je mediátor plátce DPH, připočítává se k ceně ještě 21 %. Celkovou částku za mediaci si pak strany sporu rozdělí rovným dílem. 

    Více informací ze světa mediace najdete na www.kurzymediace.cz

    Latest Posts

    pr clanky

    Redakce doporučuje