Hlavní obsah

V oblasti nejčastějších zemětřesení v Česku vzniká nová monitorovací stanice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horka

Spadá do oblasti, kde se vůbec nejčastěji v ČR vyskytuje zemětřesení. Řeč je o přehradě Horka v Karlovarském kraji. Odborníci tady dokončují takzvanou referenční stanici, která jim pomůže získávat přesnější data než dosud.

Foto: Povodí Ohře

Geofyzici dokončují u přehrady Horka v Karlovarském kraji takzvanou referenční seismickou stanici

Článek

Informaci Novinkám potvrdil Jakub Klicpera z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. „Hotovo by mělo být v řádech týdnů,“ nastínil.

V současnosti mají vědci na hrázi vodní nádrže pět přístrojů. „Veškerá data z nich už máme online. Můžeme se na ně kdykoliv u nás v ústavu podívat,“ poznamenal Klicpera.

Doplnil, že právě přehrada spadá do epicentrální oblasti Nového Kostela. „Zemětřesení se tady vyskytují často. Jedná se o nejaktivnější území v celé zemi,“ upozornil. Je proto důležité vodní nádrž sledovat.

Na balkoně má prasklinu. Lidé popisují zážitky ze zemětřesení na jihozápadě Čech

Domácí

Jestliže se objeví otřesy o síle vyšší než 3,5 stupně, vydávají geofyzici varování. „Naposledy tady bylo zemětřesení loni v listopadu,“ řekl odborník a doplnil, že jeho síla dosáhla 3,2 stupně.

Kvůli lepšímu monitoringu dané oblasti aktuálně dodělávají už zmíněnou stanici. „Je to zázemí, kam se můžeme opakovaně vracet. Přístroje dovnitř umístíme na krátkodobé experimenty, necháme je tam na pár týdnů, pak je zase odvezeme a data vyhodnotíme,“ vysvětlil Klicpera.

Ten se specializuje na rojové zemětřesení, které se právě na Chebsku vyskytuje. „Nejde o jeden dominantní otřes, ale o řadu dost podobných zemětřesení. Roj může trvat dny až měsíce,“ ozřejmil. Na starosti má všech 24 stanic v západních Čechách.

Zemětřesení u Mirotic bylo neobvyklé. Žádný zlom tam není, říká geofyzik

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám