Maďarská trikolóra spustí celonárodný škandál. Aké je Vysvetlenie na všetko?

Maďarských filmov v slovenských kinách veľa nie je, o to väčšie očakávania vzbudzuje maďarsko-slovenská snímka nazvaná Vysvetlenie na všetko. Nakrútil ju 44-ročný režisér Gábor Reisz a vlani v septembri už s ňou stihol bodovať na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach, kde Vysvetlenie na všetko získalo hlavnú cenu sekcie Orizzonti.

18.03.2024 08:00
Vysvetlenie na všetko Foto:
Ábel (Adonyi-Walsh Gáspár) a jeho rodičia (Krisztina Urbanovits a István Znamenák) vo filme Vysvetlenie na všetko.
debata

Gábor Reisz doma zaujal už svojou debutovou snímkou z roku 2014 nazvanou Sú veci divné a nevysvetliteľné, ktorá bola nominovaná na Maďarské filmové ceny v kategórii Najlepší celovečerný film aj Najlepší režisér. Film mal premiéru na MFF Karlove Vary, zaznamenal veľký úspech v kinách aj na medzinárodných festivaloch a v Maďarsku sa stal kultovým.

Hoci vtedy maďarské ceny nezískal, v rovnakých kategóriách bol Reisz úspešný v roku 2019 so svojím druhým filmom nazvaným Zlé básne. Tie celkovo získali 16 cien. S dávkou zveličenia sa teda dá povedať, že kým pred desiatimi rokmi niektoré veci vysvetliť nevedel, dnes už šikovne prináša Vysvetlenie na všetko. Film mal slovenskú premiéru už v rámci aktuálneho Febiofestu a od štvrtka vstupuje oficiálne do distribúcie.

Revolúcia či Caesar?

Tretí dlhometrážny film Gábora Reisza má síce na prvý pohľad odstrašujúcu dĺžku 152 minút, no bola by škoda nechať sa odradiť pomerne pomaly sa rozbiehajúcim príbehom, pretože finále bude veľkolepé. Všetko sa začína v letnej Budapešti, kde sa Ábel (Adonyi-Walsh Gáspár) pripravuje na maturitu. Učenie mu ide o to ťažšie, že chlapec je beznádejne zamilovaný do svojej najlepšej kamarátky Janky (Lilla Kizlinger).

Tá je na rozdiel od neho výbornou študentkou a tiež je beznádejne zamilovaná, no nie do Ábela, ale do svojho ženatého učiteľa dejepisu Jakaba (András Rusznák). Čo najskôr pôsobí ako obyčajný príbeh, aký zažil ktokoľvek z nás, sa totiž v priebehu maturitného týždňa zmení na celonárodný škandál. A môže za to maďarská trikolóra na saku nešťastného Ábela.

V pondelok si Ábel ešte opakuje učivo, ktoré mu nejde do hlavy, a tak radšej napíše Janke. Keď sa mu kamarátka po dlhom čakaní ozve, dozvie sa, že varí lekvár a nič nevie. Ábel jej neverí, no Janka si zúfa a radí mu, aby si ku každej otázke z dejepisu zapamätal aspoň jeden dátum a meno, že potom ho určite nenechajú prepadnúť.

Moc Čítajte viac Recenzia: Mocným prejde všetko. Aj vražda

Hoci spočiatku sa zdá, že Ábela vôbec maturita netrápi a to ani po Jankinej otázke na priemyselnú revolúciu – povie jej, že k tej sa ešte nedostal, na druhý deň v škole všetko vyzerá inak. Janke je na omdlenie, čo je však skôr následkom jej nešťastného vyznania lásky učiteľovi, ktorý jej povie, že je výborná žiačka, no on má svoju rodinu a Janku ako ženu vôbec nevníma. Dievčina si vytiahne otázku o ére zámorských objavov a komisiu celkom ohúri svojimi vedomosťami.

Potom príde rad na Ábela, čo je však celkom iný prípad. Keď dostane otázku o priemyselnej revolúcii, zdúpnie – nič o nej totiž netuší a vypýta si radšej inú tému, hoci pri zmene už môže dostať ako najlepšiu známku len trojku.

Učiteľ Jakab ho dobrosrdečne presviedča, že niečo o priemyselnej revolúcii tušiť musí, no chlapec chce inú otázku. Tou je Július Cézar a neborák Ábel ani tentoraz zo seba nedostane slovo. Netuší, v akom čase žil ani nič ďalšie, a tak sa bezradný učiteľ mimovoľne opýta, prečo si na sako pripol trikolóru. Chlapec neodpovie, a tak skúšku nespraví.

Keď rodičom oznamuje, že z dejepisu prepadol, všetku vinu zvalí na učiteľa. Vraj si naňho zasadol, veď už v minulosti s ním mal jeho otec (István Znamenák), prívrženec Fideszu, konflikt a teraz sa pýtal len na trikolóru. Keď to otec počuje, očervenie a tušíme, že bude zle.

Každý má svoju pravdu

A veru bude. Nešťastná stužka spustí sériu udalostí, ktoré sa odohrávajú v akýchsi kapitolkách rámovanými jednotlivými dňami týždňa. Každú chvíľu sa mení perspektíva a udalosti vnímame raz očami Ábela, potom spolužiačky Janky, otca, učiteľa Jakaba, novinárky Eriky (Rebeka Hatházi).

Otec má stavebnú firmu a rozčúli ho nielen zákazník – údržbár bazénov, ktorý ho žiada o postavenie domu, ktorý bude presnou kópiou domu ministra zahraničných vecí Szijjártóa, ale aj mladý zamestnanec, ktorý sa uňho vyučil, no odchádza znechutený z politickej situácie radšej pracovať do Dánska.

O Ábelovom prepadnutí porozpráva svojmu doktorovi, ktorý je podobne ako on tiež národniar a prívrženec Fideszu. Pohoršený doktor o Ábelovi a trikolóre porozpráva taxikárovi, ten svojej frajerke a príbeh náhodou začuje mladá novinárka Erika pôvodom zo Sedmohradska.

Tá v príbehu zacíti potenciál, chce o ňom napísať, no riaditeľ gymnázia ani učiteľ jej o Ábelovej maturite nechcú nič povedať. Vypátra teda Ábela a len na základe jeho obvinení napíše príbeh o tom, ako Ábel pre svoju trikolóru ako symbol vlastenectva nezmaturoval. Noviny ho uverejnia na prvej strane, televízia nakrúca ankety o tom, či je čosi také prípustné, učiteľovi hrozí prepustenie zo školy… A Ábel? Obvinenie učiteľa jeho vzťahu s Jankou veru neprospelo.

Film majstrovsky, pritom zároveň s humorom, vykresľuje jednotlivé postavy a napätie medzi nimi – frustrovaného otca, ktorý sa cíti ako obeť komunizmu a stojí politicky na celkom inom brehu než učiteľ, ktorý neznáša aktuálneho premiéra. Zmäteného Ábela, ktorého zaujíma len Janka a nezáleží mu na tom, či zničí učiteľovu kariéru.

Dychtivú novinárku, ktorá chce zaujať skvelou „story“ a nepotrebuje si veľmi overovať fakty, hlavne, aby sa ocitla na titulke. Čo táto zmes vo výsledku spôsobí, je tragikomické. Divák sa baví a zároveň si uvedomuje, že veľmi podobný príbeh o rozjatrených (nielen) politických vášňach by sa mohol odohrať aj na Slovensku. Aj to je rozhádané a nechce počúvať iné názory.

Sám režisér priznal, že ho už dlho dusí atmosféra v jeho rozdelenej krajine aj v každodenných medziľudských vzťahoch. Vysvetlil, že symbolika nosenia trikolóry vo farbách štátnej vlajky sa zmenila. V Maďarsku si ju ľudia pripínali 15. marca, čo je výročie vojny za nezávislosť z roku 1848, no teraz ju nosia nacionalisti počas straníckych podujatí a demonštrácií.

Kedysi znamenala maďarskú nezávislosť a vzťah ku krajine, dnes sa jej nositeľ považuje za zástancu národa, a kto ju nenosí, je proti nemu. Vraj už každé nevinné stretnutie priateľov alebo rodiny sa skôr či neskôr zvrhne na diskusiu o tom, kto je na ktorej strane. Chcel pochopiť myslenie a stratenosť oboch strán, a tak so svojou bývalou profesorkou a spoluscenáristkou Évou Schulze napísali scenár k filmu Vysvetlenie na všetko.

Reiszovu žiadosť o finančnú podporu Maďarský národný filmový inštitút zamietol. Film sa mu nakoniec podarilo nakrútiť s veľmi malým rozpočtom a za 20 dní s pomocou producentky Júlie Berkes, tímu sedemnástich veľmi mladých, začínajúcich, no nadšených ľudí. Slovenský koproducent filmu Mátyás Prikler pripomenul: „Paradoxne slovenský Audiovizuálny fond je jediný fond, ktorý tento film podporil. Som hrdý, že naša spoločnosť MPhilms sa stala koproducentom tohto vynikajúceho filmu. Verím, že na Slovensku sa k až takto rozdelenej spoločnosti nedopracujeme.“

Hodnotenie Pravdy: 4 a pol hviezdičky z 5

Vysvetlenie na všetko / Maďarsko, Slovensko, 2023 / r. Gábor Reisz / h. Gáspár Adonyi-Walsh, István Znamenák, András Rusznák, Rebeka Hatházi, Lilla Kizlinger, Eliza Sodró, Krisztina Urbanovits

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Mátyás Prikler #Vysvetlenie na všetko Gábor Reisz