Tady Havel, slyšíte mě? Na Hradě má premiéru dokument o prezidentově odcházení

Trailer k filmu Tady Havel, slyšíte mě? (zdroj: ČT)

Prezident, občan, režisér, přítel, manžel, pacient, muž na sklonku života – všechny tyto role Václava Havla chce postihnout dokument Tady Havel, slyšíte mě? „Odcházení“ někdejší hlavy státu sleduje hledáčkem jeho známých i veřejnosti. Snímek v režii Petra Jančárka má premiéru 18. března na Hradě, do kin se dostane 11. dubna.

Dokumentarista Petr Jančárek se mohl opírat o dosud nepublikovaný materiál natočený během posledních let Havlova života.

„S Václavem Havlem jsem začal spolupracovat v roce 2003. Naše vztahy charakterizovala naprostá otevřenost a důvěra ze strany Václava Havla a moje absolutní zodpovědnost vůči němu. Během posledních let Havlova života tak mohlo vzniknout přes dvě stě hodin unikátního, dosud nikde nepublikovaného materiálu, který se pak stal základem celovečerního dokumentu,“ uvedl Jančárek.

Tvůrci věří, že sdělení snímku znásobí dvanáctiletý odstup od odchodu Václava Havla. Kamery posledního československého a prvního českého prezidenta zachytily během oficialit i v osobních situacích.

Diváci jsou svědkem jeho blízkého vztahu s dalajlamou, americkou diplomatkou Madeleine Albrightovou, režisérem Milošem Formanem či písničkářkou Joan Baezovou. Filmové materiály vznikaly v pražské kanceláři i v chalupě na Hrádečku, ale také při vzniku Havlova režijního filmového debutu Odcházení.

Banner k filmu Tady Havel, slyšíte mě? na pražské Letné
Zdroj: Endorfilm

„Chtěl bych, abychom si u příležitosti uvedení tohoto filmu položili otázku, zda pro nás Václav Havel pořád ještě něco znamená, jestli pořád ctíme hodnoty, které pro něj byly zásadní, a zda nám stále má co říct. Jestli ho v duchu názvu filmu skutečně slyšíme, jestli k nám promlouvá a inspiruje nás,“ uvedl producent Jiří Konečný.

Účast na premiéře v Jízdárně Pražského hradu přislíbil prezident Petr Pavel a také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Veřejnost může snímek, natočený s podporou České televize, zhlédnout ještě před uvedením do kinodistribuce na festivalu dokumentů o lidských právech Jeden svět, který začíná 20. března Praze a i s programem v regionech potrvá měsíc.