2024-03-19 13:01:00
Lexus RX 500h
Lexus RX 500h
Zdroj: jh

TEST: Lexus RX500h - navonok fitneska, v srdci Ms. Olympia

Už piata generácia modelu Lexus RX prichádza aj s výkonovo orientovanou špecifikáciou.

Volá sa RX 500h a v novom tele kombinuje celkom nové prvky. Zabudnite na eCVT planétovú prevodovku. Tu je šesťstupňový automat s dvomi spojkami, dvomi motormi a k tomu pohon 4x4, ktorý sa namiesto eFour volá Direct4. A veru, od takto vybavenej fitnesky nechcete ani jeden direkt, nieto štyri.

RX500h pôsobí väčším dojmom ako predchodca, no v skutočnosti má rovnakú dĺžku. Menil sa rázvor, menili sa rozchody, menili sa veľkosti kolies, platforma je nová - GA-K a nový je aj hybridný pohon. Zdá sa, akoby Lexus pre tento model zahodil všetko, čím sa doteraz vyznačoval, ale nebojte sa, nie je to až také. Koniec koncov, v oboch prevodovkách sídli primárne planétové súkolesie, akurát v tejto novej sú namiesto dvoch elektromotorov spojky, ktoré umožňujú systému prepínať medzi pohonnými jednotkami podobne bezbolestne, rýchlo a najmä hladko ako v prípade toyoťácko-lexusovej eCVT klasiky. Nuž darmo, keď sa niekto s tromi dekádami skúseností s hybridmi rozhodne zmeniť centrálu hybridného systému, z fabriky to nevylezie von dovtedy, kým to nebude lepšie ako to predtým. A ono je to tak. Operácia sa podarila a pacient nielenže prežil, on prosperuje, kvitne a pritom to zvládne s menším apetítom.

Za všetko stačí kontrast spotreby medzi RX L 450h - 9,6 l/100 km a RX 500h - 8,1 l/100 km. Môžete namietať, že ale veď predsa iná dĺžka, iná hmotnosť. No tiež úplne iná jazda. Kým pri RX L 450h som jazdil tak, aby zvuk 3,5 litrového šesťvalca hral pri akcelerácii čo najdlhšie, pri RX 500h som sa sentimentom a úsporou paliva nezapodieval, i keď musím uznať, že motor s reprákmi si dobre rozumejú a hrajú pekný a mohutný štvorvalcový soundtrack.

Lebo áno, namiesto šesťvalca je tu 2,4 litrový štvorvalec doplnený turbodúchadlom. K nemu elektromotory vpredu a vzadu a celkový výkon 371 kW a krútiaci moment 550 Nm. Už zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 6,0 sekundy naznačuje, že toto SUV nie je pomalé, ale hádam väčšmi to dokumentuje pružnosť. Zo 60 na 100 km/h za 3,94 sekundy, z 80 na 120 km/h za 4,90 sekundy. Maximálka je 209 km/h, čo je na hybrid veľmi fajn. Pružnosť je ale vynikajúca. Najmä preto, lebo auto reaguje okamžite. Akonáhle stlačíte plynový pedál, hneď zrýchľujete. Niečo také sa dá zažiť len v elektromobile s tým rozdielom, že po zatlačení plynu na podlahu tu nejde o okamžité, ale krátkodobé utrhnutie väzov, ale o bleskové zrýchľovanie, ktoré krásne, no tiež veľmi rýchlo graduje, až sa vám ani prestať nechce.

Zdroj: jh

Toto v kombinácii s úplne hladkým radením a v kombinácii s prirodzeným nárastom otáčok - čo vám doteraz Lexus pri hybride nedal, je veľmi presvedčivé. No Horste, to stále nie je všetko. Lebo auto má adaptívny podvozok, predvácajúci veľmi komfortnú a zároveň sebaistú jazdu, ba čo viac, má riadenú zadnú nápravu, takže pôsobí akoby malo RX o pol metra menej dĺžky. Rajd je v porovnaní s predchodcom citeľne lepší, manévrovanie tiež, no tak ako sľubuje príručka, lepší je aj výhľad z vozidla. Lexus posunul čelné sklo, upravil stĺpiky a zvýšil líniu kapoty tak, aby ste presnejšie vedeli a videli kde sa začína a končí vaše auto. Aj keď musím uznať, že model NX, ktorý má s RX veľa spoločného, mal lepšiu výbavu a jeho 360 stupňovú kameru okolo vozidla by som pri manévrovaní chcel aj tu, stále sa s autom pracuje dobre. Na presné zapadnutie širokého auta do parkovacieho miesta však kde-tu treba otvoriť dvere a skontrolovať čiary. Pozitívom je, že po otvorení dverí vodiča auto iba píska a nezaradí automaticky režim P, takže následne môžete v manévri pokračovať hneď.

Pískania som si ale počas testu užil naozaj dosť. Tak ako pri NX modeloch, aj tu platí, že maximálna povolená rýchlosť, ktorú vozidlo zaznamená spôsobuje pískanie. Auto najprv zapípa, keď sa rýchlosťou približujete k maximálnej povolenej, potom bude pískať, keď ju prekročíte a ešte píska, keď sa maximálna rýchlosť zmení. Je to však jemné pískanie a človek si zvykne. No a keď chce, môže v menu vypnúť asistenta rozpoznávania dopravných značiek, ktorý pískanie spôsobuje. Alebo mu môže nastaviť spôsob upozornenia iba vizuálny, bez zvukov. Akurát sa to po ďalšom štarte automaticky všetko znova zapne - kontrola značiek a vizuálne upozornenie sa zmení na vizuálne a akustické. Pískanie zmeniť na vibrovanie, či len na obrazový vnem však už nemôžete viac ako do konca danej jazdy.

Zdroj: jh

Viac ma hnevalo pípanie z dôvodu odopnutého pásu na zadnom sedadle. Aktivovalo sa totiž napriek tomu, že na mieste sedela iba detská sedačka bez dieťaťa. Daná sedačka má však len zhruba tri kilogramy a v žiadnom aute za ostatné štyri roky, čo ju používame sa nikdy upozornenie na nezapnutý pás kvôli nej neaktivovalo (cca 250 modelov áut). Tu sa to stalo po dni strávenom pod letným slnkom na parkovisku. Pípanie je intenzívne, znižuje hlasitosť audiosústavy a neprestane, dokým vec nevyriešite. Keďže však na sedačke dieťa nesedelo, jediným riešením by bolo zastavenie a presun nepoužitej sedačky do kufra. Na to som nemal čas a ani chuť - čakalo ma len cca 10 km jazdy. Vec sa však opakovala aj pri ďalších jazdách. Nakoniec som to vyriešil tak, že som sedačku nadvihol a položil na sedadlo nakrivo. Udržala sa tam tak a asistent konečne zmĺkol.

No a potom vie ešte RX pípať pri parkovaní a aj po zaparkovaní. Keď napríklad neprivriete poriadne dvere - čo sa vplyvom širokých tesnení bude stávať často, auto pri snahe zamknúť ho, vydá niekoľko sekundový uši trhajúci vysoký tón, z ktorého sa lúpe koža a zvieratá v okolí sto kilometrov páchajú samovraždy. Keď pootvorené dvere nájdete a zamknete, auto príležitostne zapípa ešte raz. Prečo? Z princípu asi. Pravdepodobne je to preto, lebo druhá sedačka pre menšie dieťa zostáva v aute so zapnutým pásom. Všetko toto pôsobí ako zintenzívnená ochrana cestujúcich vzadu. Je to dobré, ale aj otravné.

Zdroj: jh

Aj iné Lexusy a všeobecne japonské autá milujú pípanie. Napríklad niektoré rady pípajú, keď zapnete motor tlačidlom skôr, než si zapnete pás. Jednoducho oznámia nesprávnu sekvenciu úkonov...

Ďalšia vec spojená s infotainmentom novej generácie je, že aj keď má veľký displej s výborným rozlíšením, dôležitejšie nastavenia sú porozhadzované po menu a je ťažšie sa k nim dostať a zapamätať si kde nastavujete čo. To je však dnes prakticky v každom novom infotainmente. Problém je, že výrobci stavajú menu jedným spôsobom a iné cesty do toho istého nastavenia nepripúšťajú. Trpí tým intuitívnosť.

No a potom zistíte, že to aj tak nemá zmysel, lebo kľúčové nastavenia napríklad asistentov sa vymažú pri ďalšej jazde. A tak je najlepšou súčasťou infotainmentu Carplay, či Android auto. Carplay je bezdrôtový. Audio je veľmi dobré, no to aj preto, lebo na palube je enormné ticho. Aj audio z mobilu znie lepšie ako na ulici a v iných autách. Tichosť jazdy je pre vnímanie komfortu kľúčová a RX vždy vedel ako dosahovať najlepšie parametre. Japonské autá vo všeobecnosti až tak tiché nie sú, ale Lexus nie je bežné japonské auto a RX nie je bežný Lexus. NVH - noise, vibration, harshness - hluk, vibrácie, drsnosť. Toto sú všetko slová, ktoré Lexus narozdiel od iných nemá. A najlepšie na tom je, že to platí ako o podvozku, tak o karosérii, no hlavne o motorizácii. Ostatní prémioví výrobcovia si teraz musia zobrať bloky a robiť si veľa poznámok ako Lexus dosiahol, že motor a prevodovka, medzi ktoré je strčený elektromotor dokážu pracovať s takou ľahkosťou bez vibrácií, úderov, tvrdosti a pritom ani motor, ani elektromotor nie sú slabými - teda konštruktéri nemali ľahkú prácu aby utlmili NVH pri kombinácii silného štvorvalca, silného elektromotora a automatickej prevodovky. Toto nie sú ľahké veci a vidieť i cítiť to je pri každom výrobcovi, ktorý toto riešenie - dnes najpopulárnejšie - ponúka. Lenže pravdou je, že už eCVT sa vyznačuje výbornou hladkosťou chodu a síce je prácu motora počuť, občas sa niečo do kabíny dostane, je to neporovnateľne lepšie ako u zvyšku výrobcov.

Zdroj: jh

Ale späť do kabíny, lebo tam to až také ružové nie je. Tak ako je bezdrôtová konektivita, bezdrôtové je aj nabíjanie. Na horších cestách sa však často preruší a samo sa neobnoví. Nie je to vina podvozku, ten je lahodný, je to vina umiestnenia nabíjačky a absencia uchytenia smartfónu na mieste i menej kvalitná Qi nabíjačka. Povrch nabíjačky je šmykľavý, samotné miesto je hlbšie pod stredovým tunelom a dostupnosť je teda horšia. Azda to Lexus vedel, pretože k nabíjačke pribalil aj konektory USB-C (3x) a USB-A (1x) hneď vedľa seba. To je fajn, ale bezdrôtovo je to pohodlnejšie...

Na trhu sú už nabíjačky, ktoré jemné nadskakovanie techniky za jazdy zvládajú výrazne lepšie. Alebo majú autá systém uchytenia, ktorý smartfón drží pevne na mieste. Nedá sa ani povedať, že by to vyriešila diaľnica. Iste mi dáte za pravdu, ak po našich diaľniciach jazdíte - že nie sú vždy hladké... Stane sa teda, že sa váš smartfón po chvíli nabíjania prestane nabíjať a znova sa nabíjať nezačne. Potom trávite čas tým, že mobil vkladáte a vyberáte na miesto. Pri tom sa samozrejme ako chameleón pozeráte jedným okom na cestu a ako chobotnica máte obe ruky na volante. To isté pri ťukaní prstom po displeji infotainmentu. To sú skrátka zlepšováky modernej doby. I keď bol touchpad Lexusu komplikovanejší na obsluhu, rozhodne to bolo bezpečnejšie ako toto. Nuž zákazník to chce a tak aspoň spravili asistenčné systémy, ktoré dôkladne asistujú.

Zdroj: jh

A naozaj, svoju prácu si robia výborne. Udržiavanie v pruhoch, varovanie pred kolíziou, núdzové brzdenie, slepé uhly i adaptívny tempomat a aj aktívne riadenie, to všetko pracuje veľmi dobre. Auto by bolo určite lepšie s viac ako len jednou parkovacou kamerou avšak aj senzory a upozornenie pred premávkou za vozidlom pri cúvaní z parkoviska veľmi pomôžu.

Lexus má výborné svetlá s matrix funkciou. Pracujú naozaj dobre, výhľad z vozidla je nadmieru dobrý. Auto má komfortné sedenie vpredu i vzadu. Vzadu je kopa miesta pre trojicu a v kufri pre všetku batožinu. Rezerva sa vzad nezmestí.

Auto je fantastické pri jazde v priamke, prekvapuje veľkou istotou a výborným šoférskym vnemom pri jazde v zákrutách. Krásne sa drží vozovky a adaptívny podvozok sa hrá na pneumatický, avšak bez bežných negatív. Prudšie zmeny smeru zvláda výborne, vie sa oprieť do kvalitného obutia. Disky kolies nie sú také veľké, aby auto rozhodili, podvozok je tichý.

Zdroj: jh

Keď si to teda zrátate a odrátate, je tu len zopár drobností, ktoré človeka vedia hnevať, no časom si ten človek vie zvyknúť. Pozitíva výrazne prevyšujú negatíva. Elektronické kľučky vám po presadnutí do iného auta budú chýbať a pípanie a množstvo ďalších upozornení zažijete v každom novom aute. Infotainment pracuje, neseká, konektivita je vysoká. Toto auto má mimoriadny zjav, no keď pri vás zaparkuje elektromobilista ani na okamih nemusíte zapochybovať o tom, že vaše auto je pre užívateľa i životné prostredie rovnako dobré ako elektromobil rovnakej veľkosti. Pritom nemusíte nabíjať, máte o pol tony nižšiu hmotnosť, no silnou rekuperáciou viete rekuperovať viete prakticky všetku brzdnú silu, ktorú potrebujete. Odozva na stlačenie plynu je podobná elektromobilu, avšak bez nepríjemných pocitov. Auto jazdí ako malý Boh, je suverénne a výnimočné a dodáva fantastické výkony s vyslovene smiešne malou spotrebou. 8,2 litra je po mojom jazdení extrémne málo. To auto ma skrátka bavilo a zrýchľovanie i rýchlosť ako taká sú s ním veľmi fajn. Trochu väčšia snaha, pozvoľnejšia jazda a s dvojtonovým 370 koňovým SUV jazdíte za 7,5. Mám mu čo vyčítať, ale za mňa je toto auto roka, lebo spĺňa v jednom obale všetky požiadavky, ktoré od moderného auta môžete mať - ekológiu, luxus, priestor, status, dizajn, jazdu... Nerobí to vďaka kompromisom, len sa snaží byť vo všetkom najlepšie. Takto dobré SUV Lexus ešte nepostavil. 9 z 10 bodov.

Zdroj: jh

 

Technické údaje

Model: Lexus RX 500h
Počet valcov: 4
Zdvihový objem motora (cm3): 2393
Výkon (kW/ot.):  202/6000
Krútiaci moment (Nm/ot.): 460/2000-3000
Prevodovka: automatická 6-stupňová
Elektromotor výkon/krútiaci moment vpredu (kW):  64/292
Elektromotor výkon vzadu (kW):  76/169
Maximálny systémový výkon (kW) 273
Poháňaná náprava predná aj zadná
Maximálna rýchlosť (km/h): 210
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 6,2
Spotreba kombnovaná (l/100 km): 8,0-8,3
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4890/1920/1695
Rázvor náprav (mm): 2850
Objem batožinového priestoru kryt/strop (l): 461/612
Objem palivovej nádrže (l): 65
Pohotovostná hmotnosť (kg): 2100-2190
Užitočná hmotnosť (kg): 650
Rozmer pneumatík run flat: 235/50 R21
   
Základná cenníková cena modelu: 96 900 €
   

 


AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku