Pomozte postavit turistickou stezku v gruzínském Thušsku

Pomozte postavit turistickou stezku v gruzínském Thušsku

Rádi byste poznali Gruzii více do hloubky, než obyčejný turista a přitom podali pomocnou ruku a přispěli tak alespoň malým dílem k rozvoji této oblasti? Přijeďte to Thušska!

Help-camp na severovýchodě Gruzie v Thušsku se snaží o rekonstrukci zajímavých míst, pomoc při údržbě památek a zpřístupňování turistických stezek. Díky delšímu pobytu a většímu kontaktu s místními lidmi poznáte Thušsko a jeho obyvatele úplně jinak než běžný turista. Navíc budete mít možnost na zemi zanechat svou stopu v podobě potřebné pomoci, a přitom narazíte na spoustu zajímavých lidí, ať už místních Gruzínců, nebo ostatních dobrovolníků. Konkrétně v letošním roce můžete, spolu s dalšími partnery, vytyčovat novou turistickou stezku v nádherné oblast Horního Thušska a Covaty.

Help-camp Thušsko působí v Gruzii už od roku 2010 a od té doby se na pomoci podílelo více než 150 českých a slovenských dobrovolníků. Letošní ročník Help-campu proběhne od 20. 7. -4. 8. 2024. Pokud se i vy chcete přidat, jste vítáni! Více informací se dozvíte v tomto odkaze.

Nejširší nabídku průvodců a map Gruzie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

K tomu, abyste se mohli ke skupině dobrovolníků přidat, nepotřebujete znát místní jazyk, ani disponovat neobvyklými vlastnostmi a zkušenostmi. Důležitá je zkušenost s pohybem v přírodě, pobytem pod stanem a chuť do práce.

Plánovanou stezku jsme v minulém roce projeli na koních a máme jí na GPSkách. Letos budou koně vozit hlavně sloupky
Plánovanou stezku jsme v minulém roce projeli na koních a máme jí na GPSkách. Letos budou koně vozit hlavně sloupky

Ubytování i dopravu si hradí každý účastník sám. Co se týče spaní, většinou se nocuje ve stanu, v Omalu bude možnost zařídit si ubytování v místním penziónu. V jednom z nich je zajištěna i hygiena a možnost zázemí.

Několik dní budete mít základnu v centrální vesnici Omalo s obnovenými rodovými věžemi, poté se přesunete do oblasti Covaty a Horního Thušska (Alazanistavi).

... i takto improvizovaně se může značit.
… i takto improvizovaně se může značit.

 Pokud zůstanete v Omalu i po skončení Help-campu, můžete vyzkoušet i vícedenní treky, jednak po Thušsku, lze pokračovat do Kachetinské nížiny, což vám zabere 3-4 dny, nebo do Chevsuretie (Šatili) a odtud potom dalších cca 6-7 dní pěšky do Kazbegi. Po cestě do hor lze navštívit zajímavé památky – horskou Svanetii, vykoupat se v moři v okolí Batumi, či si zajet až do Arménie s mnoha zajímavými památkami.

Dobrovolnictví je skvělým způsobem, jak poznat dobré lidi a mít ze sebe zároveň dobrý pocit. Podpořte i vy tento přínosný projekt, kterému není lhostejná nádherná thušská krajina.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí