V Žatci otevřeli po letech prací zrekonstruovanou synagogu

Události v regionech: Otevření zrekonstruované synagogy v Žatci (zdroj: ČT24)

V Žatci se veřejnosti otevřela synagoga a sousední dům rabína, ve kterém vznikla stálá expozice věnovaná historii Židů v regionu. Druhou největší židovskou stavbu v České republice opravil její soukromý majitel Daniel Černý, pro kterého je obnova památek zálibou. Za svůj počin získal cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro.

Synagogální opona, hebrejsky parochet, je jediná věc, která se z původního interiéru zachovala. Většina shořela při takzvané křišťálové noci, zbytek byl zničen v průběhu dalších let. „Pak i období socialismu jí moc nepomáhalo. Byly zde různé sklady civilní obrany, zemědělských plodin,“ popsal majitel synagogy Daniel Černý.

Před čtyřmi lety uspěl v dotačním titulu na záchranu památek UNESCO a mohla začít velká rekonstrukce. Před ní byla relativně v pořádku pouze střecha. Řemeslníci na opravách pracovali více než tři roky. „Spadly nám v rámci rekonstrukce i stropy,“ poznamenal Černý. V rabínském domě našli dřevomorku, museli strhávat veškeré podlahy.

Objekt v centru města, které je od loňského roku díky chmelařským památkám na seznamu světového dědictví UNESCO, má vitrážová okna, novou fasádu, mobiliář, na kopulích jsou tři pozlacené Davidovy hvězdy. Synagoga kdysi patřila Žatci, Černý ji koupil v roce 2012 v dražbě za vyvolávací cenu 3,8 milionu korun. „Nelituji toho, že jsem rozhodnutí udělal,“ řekl.

Dům povstal z popela

Starosta Žatce Radim Laibl (ANO) poznamenal, že dům povstal z popela a s jeho záchranou se zachránil i obrovský kus žatecké historie. Celkový rozpočet projektu činil téměř padesát šest milionů korun, dotace z Evropské unie pokryla osmdesát pět procent nákladů. Pomohli drobní dárci, město i Ústecký kraj.

Na přípravě expozice, kde je například interaktivní mapa židovského osídlení města, se podílela řada odborníků. Kopie archiválií doprovází texty v češtině, angličtině a němčině, vzniklo také časosběrné video k záchraně památky.

Úsilí, které vedlo k otevření synagogy, ocenila mimo jiné velvyslankyně Izraele Anna Azariová. „Jsme na místě, kterému dvacáté století nepřálo, nacisté synagogu vypálili, komunisté tady udělali skladiště. Synagoga je místem setkání a její zachránci se zasloužili také o oživení regionální historie. To je důležité právě dnes, kdy po útoku Hamásu na Izrael zažíváme nárůst barbarského antisemitismu v Evropě,“ uvedla.

Do synagogy se vtěsnaly stovky lidí

Do budovy se při jejím slavnostním otevření vtěsnaly stovky lidí, mezi nimi byli podporovatelé Černého, místní a lidé z okolí. „Je to něco úžasného. Jak jsem slyšel od místních, jak to vypadalo předtím, co všechno tam bylo. Před tím člověkem, který tu budovu koupil a takhle zrestauroval, hluboce smekám,“ pochválil majitele synagogy jeden z návštěvníků Pavel Vrátný.

„Máme rádi, když kultura znovu začíná ožívat, a to zvláště tady v té naší lokalitě, kde židovsko-česko-německá komunita žila po staletí. Synagogu si pamatuju z doby, kdy jsme sem jezdili na chmel a různé rockové mejdany, dovnitř se tehdy lezlo okem. Viděli jsme ty zrůdnosti, které zůstaly po komunistické éře, proto mám radost, že se to takhle povedlo a že přišlo tolik lidí,“ zavzpomínal Miloš Zelenka z Chomutova.

Do synagogy se po více než osmdesáti letech vrátí židovské bohoslužby. Přilehlý rabínský dům bude sloužit především jako muzeum.