Novým Bondem má být Aaron Taylor-Johnson, herec spekulace nepotvrdil

Opět sílí spekulace kolem obsazení filmového Jamese Bonda. Bulvární deník The Sun tvrdí, že „oficiální nabídku“ dostal Aaron Taylor-Johnson. Herec ale takovou možnost nepřipustil. Náhradník se hledá za Daniela Craiga, který se rozhodl přestat být agentem 007 po šestnácti letech a pěti filmech.

V oficiální sérii filmových bondovek se Bond vrátí už pošestadvacáté. Jestli ho ztvární Aaron Taylor-Johnson, není potvrzeno. Řada médií oslovila společnost Eon Productions, která bondovky natáčí. Ta sice uvedla, že spekulace nekomentuje, nicméně zasvěcený pracovník produkce se pro BBC vyjádřil, že na zvěstech „není zbla pravdy“.

Je to kompliment, říká o spekulacích Taylor-Johnson

Když byl Taylor-Johnson nedávno časopisem Numéro dotázán, jak vnímá řeči, které ho spojují s novým Bondem, řekl, že to bere jako „velký kompliment“, pokud ho lidé v této roli vidí. V novějším rozhovoru pro časopis Rolling Stone, který ale poskytl ještě před údajnou nabídkou, se vyjádřil, že „nechce nutně točit jeden akční film za druhým“, nerad by prý, aby se z toho stala jeho „značka“.

Akce Taylor-Johnsonovi každopádně není cizí. Znám je ze série Kick-Ass či z Marvelovek. Naposledy na sebe upozornil ve svižné a hvězdně obsazené akční komedii Bullet Train.

Bond by v podání třiatřicetiletého herce omladil, jeho předchůdce Daniel Craig se s rolí kultovního agenta rozloučil coby padesátník v roce 2021 filmem Není čas zemřít. Štafetu ve službě královně a světu převzal po Seanu Connerym, Georgi Lazenbym, Rogeru Mooreovi, Timothy Daltonovi a Pierci Brosnanovi.

Podle sázkových kanceláří je Taylor-Johnson favoritem při výběru titulního hrdiny další bondovky. Není ale kandidátem jediným. Po potvrzení Craigova odchodu nebyla nouze o jména jeho případných následovníků.

Bondem by mohl být i Cavill, Norton či Elba

„Nový Bond není jen o obleku na červeném koberci a hodinkách na ruce. Musí být filmovou hvězdou, velvyslancem celé série, pomazaným synem britské kultury a tváří miliardového ekosystému zboží a propagace,“ připomněl tehdy komentátor popkultury a znalec bondovek Mark O'Connell.

Podle spekulací by tyto požadavky mohl splňovat také Henry Cavill, který zlu ve světě čelil už jako Superman a s velkými akcemi se setkal v sérii Mission: Impossible. Údajně se o roli Bonda ucházel ještě před Craigem.

Na seznamu figuruje dále Damson Idris ze seriálu o kokainovém byznysu Sněží! a sci-fi Za čárou, kde hrál pilota dronu, který má pod velením androida zabránit jadernému útoku.

Možní představitelé Jamese Bonda: Idris Elba, James Norton, Henry Cavill
Zdroj: Reuters

Bookmakeři skloňují rovněž jméno Jamese Nortona, jehož diváci znají třeba z dramatu Pan Jones. V něm představoval novináře, jenž světu odhalil pravdu o ukrajinském hladomoru ve třicátých letech. Drsný svět Nortonovi nebyl cizí coby členovi mafiánské rodiny v seriálu McMafie. V roce 2018 herec pro deník Evening Standard své možné obsazení do bondovek označil za „lichotivé spekulace“.

Média probírala i jména dalších herců, kteří ve svých rolích prokázali, že mají pro strach uděláno: Tom Hardy, Idris Elba a Chris Evans. Jednapadesátiletý Elba nicméně připustil, že už by na roli agenta 007 mohl být „příliš starý“. Vyjádřil se také, že některé kritiky z „celé věci udělaly nechutnou a odrazující, protože se z ní stala rasová záležitost“. Elba by byl totiž prvním afroamerickým Bondem.

Největší jména nemají přednost

BBC připomíná, že producenti nemusí při výběru vůbec jít po největších jménech. Ostatně Daniel Craig, jehož vystřelily na výsluní pozornosti až bondovky, je toho důkazem. Koho by místo sebe rád viděl popíjet na plátně martini a sešlapovat k podlaze pedály luxusních vozů, nezmínil.

Na rozdíl od svého předchůdce Pierce Brosnana, který už navrhnul dokonce dva své kolegy. Coby James Bond by se mu prý líbil Regé-Jean Page známý především z dobového seriálu Bridgertonovi či v Hollywoodu stále žádanější Cillian Murphy. 

Na koho si nakonec diváci jako na nového Jamese Bonda budou muset zvyknout, se možná dozví poměrně brzo. The Sun s odvoláním na své zdroje tvrdí, že další film by se měl začít natáčet letos, přičemž na scénáři se už pracuje. 

Producentka filmových bondovek Barbara Broccoliová už dříve pro týdeník Variety uvedla, že ať bude pro roli britského tajného agenta vybrán kdokoli, počítat se s ním bude nejspíš na deset až dvanáct let.