Konečne dobrý česko-slovenský seriál? Vytoč môjho agenta je dôkazom, že keď si zo seba herci vedia vystreliť, stojí to za to

S príchodom streamovacích platforiem sa divákom značne zvýšil výber filmov aj seriálov, ktoré si môžu pozrieť. Každý si veľmi dobre premyslí, do čoho investuje svoj čas, a často dá prednosť zahraničnej tvorbe pred tou našou. Svojimi kvalitami sa naše seriály ešte stále nedokážu porovnávať s americkou, britskou, nemeckou či francúzskou produkciou, no novinka, ktorá vznikla v spolupráci televízií JOJ a Prima, je zlatou výnimkou. Seriál Vytoč môjho agenta mal včera premiéru na televíznej obrazovke, na streamovacej platforme JOJ Play sú už niekoľko týždňov dostupné všetky jeho epizódy.

21.03.2024 00:00
Vytoč môjho agenta Foto:
Zamestnanci castingovej agentúry Stein v seriáli Vytoč môjho agenta.
debata (1)

Hranica medzi fikciou a skutočnosťou

Protagonistami seriálu sú agenti z pražskej kastingovej agentúry, ktorých klientelu tvoria významní českí a slovenskí herci. Marián (Tomáš Maštalír) je veľmi profesionálny, racionálny a trochu upätý muž, ktorému ide najmä o zisk a dobré výsledky. Jedného dňa sa vo firme nečakane objaví jeho utajená dcéra Kamila (Viktória Jurištová), ktorá chce pracovať vo svete filmu. Marián ju odmieta a chce, aby sa vrátila späť na Slovensko.

Šťastnou zhodou okolností sa však Kamile podarí zamestnať sa ako asistentka Mariánovej kolegyne Andrey (Martha Issová). Ide o veľmi sebavedomú a cynickú ženu, ktorá žije svojou prácou. Od toho sa odvíja aj jej osobný život, ktorý berie len ako akúsi kratochvíľu. Jej vzťahy so ženami sú povrchné a krátkodobé; Andrei ide predovšetkým o sex.

Zuzana Kronerová: Hrať samu seba by bola výzva
Video
Zdroj: TV Pravda

Ďalšou agentkou je Yveta (Zuzana Kronerová), ktorá sa vďaka svojim dlhoročným skúsenostiam v biznise pozerá na všetko s nadhľadom, a svojich kolegov rada častuje ironickými poznámkami. Jej verným spoločníkom je psík Gabin, ktorý nesie meno po známom francúzskom hercovi. Štvoricu agentov uzatvára Jirka (Kryštof Hádek), ktorý je z nich azda najľudskejší, no práve jeho dobrota ho dostáva do tých najnepríjemnejších situácií.

V každej epizóde sa predstavujú iní herci, ktorí hrajú mierne prehnané verzie samých seba. Ide o zaujímavý prvok, ktorý trochu stiera hranicu medzi fikciou a skutočnosťou. Od tvorcov si to vyžaduje istú mieru odvahy a od hercov, ktorí stvárňujú samých seba, zasa schopnosť nebrať sa príliš vážne.

Tento risk však prináša svoje ovocie v podobe originálneho formátu, ktorý diváka úprimne baví. V úlohách samých seba sa predstaví napríklad Klára Issová (sesternica Marthy Issovej), Táňa Pauhofová, Taťjana Medvecká, Zlata Adamovská, Iva Janžurová, Sabina Remundová, Juraj Loj, Stanislav Majer či Gabriela Marcinková.

Výborné obsadenie

Hoci je seriál adaptáciou, tvorcovia ho z pochopiteľných dôvodov museli upraviť na naše prostredie a pomery. Na prvý pohľad neriešiteľné situácie týkajúce sa hercov tak pôsobia autenticky a obsahujú viaceré odkazy na ich skutočné životy.

Úsmevná je napríklad epizóda, v ktorej chce významná zahraničná režisérka obsadiť do filmu Ivu Janžurovú spolu s jej dcérou Sabinou Remundovou. Hoci majú dobré vzťahy, nechcú spolu pracovať, pretože si vzájomne lezú na nervy. Sabina navyše nechce, aby to vyzeralo, že rolu dostala kvôli svojej mame.

Hlavné postavy sú plné charizmy, každá je niečím jedinečná. Najviac spomedzi nich vyniká Martha Issová v úlohe Andrey, ktorá na seba strháva všetku pozornosť. Skvelý je však aj výkon Zuzany Kronerovej s jej perfektnou češtinou či Kryštofa Hádka, ktorý presvedčivo stvárňuje smoliara s veľkým srdcom. Tomáš Maštalír sa medzi nimi trochu stráca, pretože sa zdá, že všetky svoje postavy hrá rovnako.

Viktoria Juristova alias Kamila Čítajte viac Viktória Jurištová: Ako sa zo žiačky Tomáša Maštalíra stala jeho partnerkou v seriáli. Čo sa dozvieme o súkromí hercov?

Za zmienku určite stojí aj Thao Řípová ako recepčná, ktorá sa pokúša preraziť ako herečka či Daniel Krejčík v úlohe excentrického asistenta, ktorý seriálu dodáva šmrnc. Viktórii Jurištovej sadla rola mladého a trochu naivného dievčaťa, ktoré sa dostalo do veľkého sveta, no občas, najmä v porovnaní s ostatnými hercami, príliš tlačí na pílu.

Vytoč môjho agenta je veľmi kvalitným seriálom, ktorý na televízne obrazovky prináša čerstvý vietor. Je vtipný, inteligentný a najmä pútavý – hoci ide o hodinové epizódy, divák nemá problém udržať pozornosť.

Na obrazovke sa neustále niečo deje, sledujeme nielen absurdné situácie, do ktorých sa dostávajú herci, ale aj súkromné životy ich agentov. Postavy nestagnujú, posúvajú sa ďalej a postupne menia, či aspoň uvažujú nad zmenou svojich priorít a názorov.

Pevne veríme, že sa seriál dočká druhej série.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #seriál #TV JOJ