Z pražského hradu opäť prehovoril Václav Havel, premiéry dokumentu sa zúčastnila aj Zuzana Čaputová

Slávnostnú premiéru za účasti slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej aj českého prezidenta Petra Pavla, má za sebou dokumentárny film Tady Havel, slyšíte mě?. Filmovú novinku si v reprezentatívnych priestoroch Jazdiarne Pražského hradu pozrelo 500 hostí, ktorí na konci tvorcov odmenili obrovským potleskom. Snímka príde do slovenských kín 11. apríla a Václava Havla nám predstaví z doteraz nepoznanej perspektívy.

22.03.2024 08:00
Tady Havel, slyšíte mě? Foto:
Snímka z filmu Tady Havel, slyšíte mě?
debata

Václav Havel bol českým spisovateľom a dramatikom, no do histórie našich dvoch krajín sa zapísal najmä ako politická osobnosť. Bol jedným z hovorcov Charty 77 a zohral významnú úlohu pri zmene režimu, ktorá v Česko-Slovensku nastala v novembri 1989.

V decembri toho istého roka sa stal prezidentom, v slobodných voľbách v roku 1990 obhájil svoj mandát a v roku 1993 sa stal tiež prezidentom samostatnej Českej republiky, ktorým bol až do roku 2003.

Časozberný dokument sleduje Havlove posledné roky a vytvára tak mnohovrstvový portrét svetoznámej politickej ikony a významného dramatika, ale aj obyčajného človeka sužovaného zdravotnými problémami. Prezident necháva filmárov nahliadnuť do zákulisia svojho života a odhaľuje tak rýdzo osobné momenty, ktoré ho predstavujú v doposiaľ nepoznaných situáciách.

So zmyslom pre humor sa pritom zamýšľa nad svojím politickým odkazom aj univerzálnymi ľudskými otázkami. Ústredným motívom sú paralely medzi Havlovým životom a úspešnou hrou „Odcházení“, ktorej filmovú adaptáciu si tvorca vždy prial zrežírovať.

Snímku Tady Havel, slyšíte mě? nakrútil režisér Petr Jančárek, úspešný český dokumentarista, ktorý má na svojom konte desiatky dokumentárnych filmov a seriálov. Do slovenských kín jeho novinku prinesie distribučná spoločnosť Continental film.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Václav Havel #dokument #Zuzana Čaputová