Adidas dresy od roku 2027 už na nemeckých futbalistoch neuvidíme: Politici to kritizujú

Nemeckým politikom sa nepáči, že futbalová reprezentácia od roku 2027 nebude hrať v dresoch vyrábaných domácou firmou Adidas. Rozhodnutie Nemeckého futbalového zväzu (DFB) dať prednosť americkému výrobcovi športovej módy Nike považujú za nevlastenecké, napísal dnes denník Die Welt na svojej internetovej stránke.

„Nemecký futbalový dres bez troch pruhov si viem predstaviť len ťažko. Adidas a nemecká futbalová reprezentácia pre mňa patrili vždy k sebe, je to kus nemeckej identity,“ povedal nemecký minister hospodárstva za Zelené Robert Habeck. Nemeckému futbalovému zväzu odkázal, že by si želal „viac lokálneho patriotizmu“.

Minister zdravotníctva označil toto rozhodnutie za chybné

Firma Adidas sídli v bavorskom Herzogenaurachu a podľa údajov z roku 2022 pre ňu pracuje viac ako 59 000 ľudí. Die Welt uvádza, že prejav vlastenectva je u Habecka prekvapujúci. Jeho odporcovia s obľubou pripomínajú citát z jednej jeho kníh, kde písal o tom, že „z lásky k vlasti mu bolo vždy na zvracanie“.

Nemecký sociálnodemokratický minister zdravotníctva Karl Lauterbach rozhodnutie vymeniť dresy od Adidasu na oblečenie od Nike označil za „chybné“ a postesol si, že „komercia ničí tradíciu a kúsok vlasti“.

Bavorský premiér Markus Söder uviedol, že to, „že národná jedenástka hrá v troch pruhoch, bolo rovnako jasné, ako že lopta je okrúhla a stretnutie trvá 90 minút“. Pripomenul, že v roku 1954 výhra nemeckej futbalovej reprezentácie na svetovom šampionáte znovu krajine dala pocit sebavedomia. Vtedy futbalisti mali na sebe prvýkrát vybavenie od firmy Adidas a rovnako tomu bolo pri všetkých ďalších troch ich výhrach na svetovom šampionáte. Preto Söder považuje za „zlé a nepochopiteľné, že tento príbeh má teraz skončiť“. Nemecký futbal podľa politika z konzervatívnej Kresťanskosociálnej únie (CSU) nemá byť „loptou v súboji medzinárodných koncernov“.

Nemecký ekonomický denník Handelsblatt s odvolaním sa na svoje zdroje vo štvrtok napísal, že Nike zaplatí nemeckému zväzu ročne deväťmiestnu sumu v eurách. S minimálne 100 miliónmi eur (vyše 2,5 miliardy korún) ročne tak DFB dostane najmenej dvakrát viac ako súčasných 50 miliónov eur ročne od Adidasu.

Viac o téme: Adidas , futbalová reprezentácia , kritika , Nemecko , Nemecký futbalový zväz , politici , rozhodnutie

Súvisiace články

Aktuálne správy