Hlavní obsah

Islámský stát: Útok v Rusku je součástí války se zeměmi bojujícími proti islámu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristická organizace Islámský stát (IS) v sobotu v prohlášení uvedla, že páteční teroristický útok v Krasnogorsku u Moskvy je součástí války mezi Islámským státem a zeměmi, které bojují proti islámu. S odkazem na zpravodajskou agenturu Amaq, která je napojena na IS, o tom informuje agentura Reuters.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Teroristický útok v Rusku

Článek

„Útok se odehrál v kontextu zuřící války mezi Islámským státem a zeměmi bojujícími proti islámu,“ cituje agentura Reuters prohlášení Islámského státu.

Islámský stát se přitom k útoku poprvé přiznal už v pátek. Experti oslovení agenturou Reuters a listem The New York Times uvedli, že se Islámský stát (IS) v posledních letech stavěl proti ruskému diktátorovi Vladimiru Putinovi.

„ISIS-K (afghánská pobočka IS se sídlem v Chorásánu – pozn. red.) se v posledních dvou letech upnul na Rusko a ve své propagandě často kritizuje Putina,“ prohlásil pro agenturu Reuters protiteroristický analytik Colin Clarke z výzkumné skupiny The Soufan Center zabývající se globální bezpečností.

Moskva už má jasno: Teroristé byli napojeni na Ukrajinu, Zacharovová zuří

Evropa

Michael Kugelman z washingtonského Wilsonova centra zase uvedl, že Islámský stát vidí Rusko jako spoluviníka aktivit, které „pravidelně utlačují muslimy“.

Colin Clarke se vyjádřil i pro americký list NYT, kterému sdělil, že ISIS-K obviňuje Kreml z toho, že má na rukou muslimskou krev. „(ISIS-K) odkazuje na intervence Moskvy v Afghánistánu, Čečensku a Sýrii,“ uvedl Clarke.

I přes to, že se Islámský stát k útoku přihlásil, z něj Rusko vehementně obviňuje Ukrajinu. To v projevu potvrdil i ruský prezident Vladimir Putin, který, stejně jako všichni další Rusové obviňující Ukrajinu, nepředložil ke svému tvrzení žádný důkaz.

„Všichni čtyři přímí pachatelé teroristického útoku, tedy všichni ti, kteří stříleli a zabíjeli, byli nalezeni a zadrženi. Pokusili se o útěk a cestovali směrem na Ukrajinu, kde pro ně bylo podle předběžných údajů na ukrajinské straně připraveno okénko k překročení státní hranice,“ prohlásil Putin v projevu, jehož přepis poskytla vládní agentura TASS.

Putin v proslovu: Ukrajinci připravovali pachatelům bezpečný přechod hranice

Evropa

Ukrajinské ministerstvo zahraničí už dříve zapojení odmítlo a uvedlo, že jakákoli obvinění proti Kyjevu jsou provokací Kremlu.

„Považujeme taková obvinění za plánovanou provokaci Kremlu, jejímž cílem je podnítit protiukrajinskou hysterii v ruské společnosti, vytvořit podmínky pro zvýšenou mobilizaci ruských občanů k účasti na zločinné agresi proti naší zemi a zdiskreditovat Ukrajinu v očích mezinárodního společenství,“ uvedlo v prohlášení ukrajinské ministerstvo zahraničí.

Také ukrajinské středisko pro boj s dezinformacemi uvádí, že obviňování Ukrajiny z účasti na útoku u Moskvy může být záminkou k vyhlášení nové mobilizace.

Jakékoli zapojení Kyjeva odmítl i mluvčí americké Rady pro národní bezpečnost John Kirby. „V tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že by do střelby byla zapojena Ukrajina nebo Ukrajinci,“ prohlásil Kirby, který dále vyjádřil soustrast rodinám zavražděných Rusů.

„Ty záběry jsou prostě hrozné a těžko se na ně dívá. Naše myšlenky budou samozřejmě s oběťmi tohoto strašného, hrozného střeleckého útoku,“ řekl.

Teroristický útok v Krasnogorsku u Moskvy si podle ruských médií vyžádal nejméně 133 obětí. Ruská Federální služba bezpečnosti (FSB) uvedla, že zadrželi dohromady 11 lidí, z toho čtyři, kteří jsou podezřelí z přímé účasti na teroristickém útoku.

Zadržený Tádžik: Dali mi půl milionu rublů za to, že zabiju lidi

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám