Kampaň před druhým kolem voleb slovenského prezidenta se zintenzivnila

foto První kolo přímé volby nového slovenského prezidenta, 24. března 2024, Bratislava. Zleva Peter Pellegrini a Ivan Korčok.

Bratislava - Kampaň před prezidentskými volbami na Slovensku se po sobotním prvním kole přímé volby hlavy státu zintenzivnila. Postarali se o to oba finalisté nadcházejícího rozhodujícího duelu, kteří si kromě jiného posílají vzkazy a reagují na výroky soupeře či jeho podporovatelů. Předsedovi parlamentu Peteru Pellegrinimu, který v první kole zaostal za exministrem zahraničí Ivanem Korčokem nečekaně až o téměř 124.000 hlasů, ohlásila podporu už i Slovenská národní strana (SNS), která je členem vládní koalice.

Korčok například přirovnal Pellegriniho k neúspěšnému kandidátovi na českého prezidenta Andreji Babišovi. "Oba se rozhodli v prezidentské kampani strašit tím, že jejich soupeř zatáhne svůj stát do války. A víte co budou mít ještě společného? Že tyto lži a nesmysly, šířené v panice z prohry, jednoduše nebudou na lidi fungovat," prohlásil dnes Korčok.

Korčok těm, kdo o něm tvrdí, že by jako prezident mohl vyslat vojáky do války na Ukrajině, v příspěvku na sociální síti pustil Pellegriniho výrok, že vyslání slovenských vojáků navrhuje vláda a rozhoduje o něm parlament.

Předseda strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) Pellegrini stejně jako před prvním kolem prezidentských voleb i dnes vystoupil na tiskové konferenci, kterou svolal člen vlády za jeho stranu, a to k podpoře zaměstnávání mladých lidí a odpočtu opatření ministerstva sociálních věcí.

"Tolik sociálních opatření, jaká se podařilo přijmout této vládě a parlamentu za posledních pět měsíců, to je nevídané. Za předchozích vlád jsme byli spíše svědky toho, jak se tato opatření rušila," tvrdil Pellegrini po boku ministra sociálních věcí Erika Tomáše.

Už v pondělí Pellegrini jako první politik informoval novináře o rozhodnutí bezpečnostní rady státu zpřísnit bezpečnostní opatření v zemi v reakci na páteční krvavý úroku v Rusku.

"Zatímco druhý kandidát s kolegy v panice organizuje tiskové konference, na kterých lžou, šíří strach a štvou lidi proti sobě, já věřím na odpracovanou kampaň v terénu, a proto každou volnou chvíli trávím mezi lidmi," reagoval kariérní diplomat Korčok, který už v neděli vystoupil na vlastním shromáždění v Bratislavě a následně se vydal na další akce do jiných částí země.

Pellegrini, který před prvním kolem dlouho odmítal výzvy Korčoka ke společné debatě, nyní ze stejného postupu obvinil svého soupeře. Vítěz prvního kola v reakci uvedl, že pozvánku na debatu v televizi TA3 dostal pouhý den předem a v době, kdy už měl ohlášený program ve slovenských městech. Současně tvrdil, že Pellegrini odmítl debatu v rozhlase. Oba kandidáti se ve čtvrtek setkají v první debatě před rozhodujícím druhým kolem voleb hlavy státu, které bude 6. dubna.

Zatímco Pellegrini dříve jen naznačoval, že by Korčok jako hlava státu pracoval na pádu nynější vlády, někteří ministři Hlasu-SD začali toto tvrzení šířit jako fakt.

Nacionalistická Slovenská národní strana (SNS) jako poslední strana tříčlenné slovenské vládní koalice oznámila, že ve druhém kole prezidentských podporuje Pellegriniho. Předseda SNS Andrej Danko původně sám projevil zájem o prezidentský úřad, před prvním kolem hlasování se ale kandidatury vzdal ve prospěch Štefana Harabina, který má proruské názory. Exministr spravedlnosti a někdejší šéf slovenského nejvyššího soudu Harabin skončil na třetím místě s dvoucifernou podporou. Právě postoj více než čtvrt milionu Harabinových voličů podle analytiků značně ovlivní finále voleb. Dřívější průzkumy ukazovaly, že výrazná většina sympatizantů Harabina by podpořila Pellegriniho.

Některá slovenská média upozornila na spíše vlažnou podporu, které se Pellegrinimu dosud dostalo od premiéra Roberta Fica. Pellegrini v minulosti 20 let působil ve Ficově straně Směr-sociální demokracie (Směr-SD), ze které pak v roce 2020 s několika kolegy vystoupil. Jeho nová strana Hlas-SD se následně dostala do čela žebříčku popularity politických stran, v loňských předčasných parlamentních volbách ovšem skončila na třetím místě. Volby vyhrál Směr-SD a Fico se v říjnu počtvrté stal ministerským předsedou.

Směr-SD v tiskové zprávě napsal, že nyní jde o to, zda v čele státu bude válečný štváč jako Korčok, který "bez zaváhání podpoří všechno, co mu přikáže Západ, včetně zatažení Slovenska do války", nebo umírněný Pellegrini, který si uvědomuje hodnotu míru. Pellegrini v kampani prosazoval myšlenku zastavení palby na Ukrajině a mírových jednání; v minulosti přitom podporoval i vojenskou pomoc Kyjevu. Tu ze státních zásob Slovenska nynější vláda v Bratislavě po nástupu do úřadu zastavila.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 24°C

Celá předpověď