Hlavní obsah

Otec čtyř dětí i sotva dospělý mladík. Kdo jsou obvinění z masakru u Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi obviněnými Tádžiky z pátečního masakru ve městě Krasnogorsk na západním okraji Moskvy je ženatý otec čtyř dětí i sotva dospělý mladík, někteří v Rusku pobývali nelegálně. Informují o tom ruská média poté, co soud v Moskvě čtveřici podezřelých obvinil z teroristického činu spáchaného skupinou. Hrozí jim tak doživotí, uvedla agentura TASS.

Obvinění z páteční střelby před soudemVideo: Reuters

 
Článek

Při pátečním útoku v koncertní síni Crocus City Hall zahynulo nejméně 137 lidí, dalších více než 180 je jich zraněno, uvedly v aktualizované bilanci moskevské úřady.

Ruské elity chtějí opatření proti migrantům. Kadyrov to považuje za fašismus

Evropa

Čtyři podezřelí, které soud obvinil z terorismu, se jmenují Dalerjon Barotovič Mirzojev, Sajdakrami Murodali Račabalizoda, Muhammadsobir Fajzov a Šamsudin Fariduni, uvedla už dříve s odkazem na soudní spisy agentura Reuters.

Foto: Yulia Morozova, Reuters

Obviněný Dalerjon Mirzojev

„Jak vyšlo najevo u soudu, Dalerjon Mirzojev je ženatý a má čtyři děti. Je mu 32 let a je občanem Tádžikistánu. V (ruském) Novosibirsku měl dočasnou registraci na tři měsíce, ta ale vypršela,“ napsal telegramový kanál ASTRA.

Muž nemluví rusky a u soudu stejně jako další členové skupiny komunikoval pomocí tlumočníka, doplnil telegramový kanál Baza.

„Jen počkejte, bastardi.“ Medvěděv vyhrožuje teroristům odpovědným za masakr

Evropa

Druhý obviněný, 30letý Sajdakrami Murodali Račabalizoda, je ženatý a má dítě. Muž, který byl nyní nezaměstnaný, žil v ruském Podolsku už v roce 2018, informovala ruská stanice RT.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Obviněný Sajdakrami Murodali Račabalizoda

Později dostal pokutu ve výši pěti tisíc rublů, když překročil svůj 90denní legální pobyt v Rusku. Soud mu tehdy nařídil ze země odejít.

Muž byl do soudní síně přiveden se zavázanýma očima. Pásku mu sundala ostraha, takže bylo možné vidět jeho monokl, podotkla agentura AP.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Obviněný Muhammadsobir Fajzov

Třetí obviněný, teprve 19letý Muhammadsobir Fajzov, byl k soudu přivezen v doprovodu lékařů na invalidním vozíku a s katetrem, píše BAZA. Mladý Tádžik, který není ženatý a je bezdětný, byl v Rusku registrován ve městě Ivanovo, napsal telegramový kanál ASTRA.

Další zatčený muž, 25letý Šamsudin Fariduni, pracoval naposledy v ruském Krasnogorsku jako údržbář. Je ženatý a má osmiměsíční dítě, dodal web.

Foto: Yulia Morozova, Reuters

Obviněný Šamsudin Fariduni

Soud v neděli určil, že dvouměsíční vazební lhůta může být prodloužena do doby, než bude zahájen soudní proces na základě obvinění z terorismu.

Ten by měl začít 22. května, uvedla agentura Reuters, která se odvolává na prohlášení ze soudního procesu zveřejněného no platformě Telegram. Podle soudu se rodáci z Tádžikistánu přiznali.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruští policisté a členové tajné služby FSB přivádějí k soudu jednoho z obviněných z krveprolití v Kransogorsku

Ruské bezpečnostní síly v sobotu oznámily, že dopadly pachatele útoku. Celkem informovaly o zatčení 11 osob, včetně čtyř útočníků.

Moskva naznačovala jejich spojení se sousední Ukrajinou, k útoku se ale opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Kyjev jakékoli zapojení důrazně popřel.

„Alláhu akbar.“ Islámský stát zveřejnil video z masakru u Moskvy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám