Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Za znásilnění odsouzený fotbalista Alves složil kauci a opustil vězení

Dani Alves opouští na kauci vězení. foto: Reuters

Brazilský fotbalista Dani Alves, v únoru odsouzený na čtyři a půl roku za znásilnění, složil kauci milion eur (asi 25,3 milionu korun) a opustil vězení. Přijetí finanční záruky potvrdil soud v Barceloně, který minulý týden rozhodl, že Alvesovi umožní dočasné propuštění, než se vyřeší jeho odvolání. O několik hodin později se Brazilec ocitl po čtrnácti měsících na svobodě.
  12:42aktualizováno  19:45

Státní televize RTVE jeho odchod z vězeňského zařízení Brians 2 v doprovodu právničky přenášela živě. Alves se zdržel komentáře a odjel připraveným vozem. Propuštěn byl do doby, než padne verdikt o jeho odvolání proti trestu.

Jako další podmínku vedle kauce musel Alves odevzdat brazilský i španělský pas, aby nemohl odcestovat ze země. Navíc má nařízeno se pravidelně hlásit úřadům a nesmí se přibližovat k oběti.

Čtyřicetiletý Alves byl před měsícem odsouzen na čtyři a půl roku vězení za sexuální napadení. Toho se podle obvinění dopustil předloni v prosinci v nočním klubu v Barceloně, zatčen byl loni 20. ledna a od té doby byl ve vyšetřovací vazbě.

Dani Alves opouští na kauci vězení.

Všechny jeho dosavadní žádosti o propuštění soud kvůli vysokému riziku útěku zamítl. Fotbalista uspěl až s poslední žádostí o dočasné propuštění z vězení do doby, než se rozhodne o jeho odvolání. Ve vězení si dosud odpykal zhruba čtvrtinu trestu. Protistrana na rozhodnutí soudu o dočasném propuštění zareagovala s rozhořčením, právní zástupkyně oběti verdikt ostře zkritizovala jako „spravedlnost pro bohaté“.

Autoři: ,