V americkom Boeingu to vrie: Po sérii škandálov firmu opúšťa kľúčový človek!

, ČTK/red

Séria škandálov v americkej spoločnosti Boeing vyvolala personálne otrasy. Do konca roka z funkcie odstúpi generálny riaditeľ David Calhoun (66), výmena ale čaká aj ďalších manažérov.

Rozhodnutie je súčasťou rozsiahlych zmien, ku ktorým výrobca lietadiel pristúpil po januárovom incidente. Vtedy sa jednému z lietadiel 737 MAX za letu odtrhol panel, ktorý v trupe zaslepuje otvor pre ďalší núdzový východ. Boeing o tom informoval v tlačovej správe.

V rámci ďalších zmien prezident a generálny riaditeľ divízie komerčných lietadiel Stan Deal odchádza s okamžitou platnosťou do dôchodku a na jeho miesto nastupuje Stephanie Popeová, súčasná prevádzková riaditeľka firmy. Predseda správnej rady Larry Kellner potom na valnom zhromaždení akcionárov v máji rezignuje a opustí správnu radu. Vo funkcii ho nahradí Steve Mollenkopf.

Podarí sa Boeingu prinavrátiť dôveru v bezpečnosť jeho lietadiel?

Calhoun je pod tlakom od incidentu z 5. januára, keď sa lietadlu spoločnosti Alaska Airlines vo vzduchu odtrhla časť trupu. Firma čelí prísnej kontrole zo strany regulátorov a po incidente výrazne obmedzila výrobu. Nedávny audit výroby lietadiel 737 MAX u Boeingu a jeho dodávateľa Spirit AeroSystems podľa amerického Federálneho úradu pre letectvo (FAA) zistil niekoľko prípadov, keď firmy nedodržali požiadavky na kontrolu kvality výroby.

Investorov zmeny potešili

Calhoun bol do funkcie menovaný koncom roka 2019 a vedenia sa ujal začiatkom roka 2020. Jeho predchodca Dennis Muilenburg bol odvolaný kvôli postupu pri riešení následkov dvoch smrteľných havárií lietadiel 737 MAX. Calhoun mesiace sľuboval investorom, leteckým spoločnostiam a širokej verejnosti, že Boeing dostane problémy s kvalitou pod kontrolu.

Akcie Boeingu po oznámení zmien vo vedení výrazne spevnili. Pred oficiálnym začiatkom obchodovania na burze v New Yorku si pripisovali asi štyri percentá.

Minulý týždeň si riaditelia leteckých spoločností začali plánovať stretnutia s predstaviteľmi Boeingu, aby vyjadrili nespokojnosť s nedostatočnou kontrolou kvality výroby a nižšou produkciou lietadiel 737 MAX. Európsky konkurent Airbus tiež nedávno získal objednávku na 65 lietadiel od dvoch dôležitých ázijských klientov Boeingu, čo niektorí považujú za prejav obáv o kvalitu a rýchlosť výroby v Boeingu.

V rokoch 2018 a 2019 pri dvoch vážnych nehodách lietadiel Boeing 737 MAX zahynulo spolu 346 ľudí. Lietadlá potom boli z rozhodnutia úradov v celom svete na viac ako rok a pol odstavené z prevádzky.

Viac o téme: Airbus , Alaska Airlines , bezpečnosť , Boeing , Boeing 737 MAX , personálne zmeny

Súvisiace články

Aktuálne správy