Sedmadvacítka ustupuje zemědělcům. Návrhy Bruselu teď posoudí Evropský parlament

Protesty zemědělců v Praze

Protesty zemědělců v Praze Zdroj: e15 Michaela Szkanderová

Zástupci členských zemí Evropské unie ve Zvláštním výboru pro zemědělství (SCA) v úterý schválili návrhy Evropské komise týkající se podpory farmářů. Informovala o tom Rada EU. Návrhy se nyní bude zabývat Evropský parlament. O současné situaci v zemědělství budou na úterním jednání v Bruselu diskutovat také unijní ministři zemědělství. Česko na setkání zastupuje šéf resortu Marek Výborný (KDU-ČSL). V Bruselu dnes opět protestují farmáři, do města by mělo podle policie dorazit asi 500 traktorů.

„Naslouchali jsme našim zemědělcům a podnikli rychlé kroky k vyřešení jejich obav v době, kdy čelí mnoha výzvám,“ uvedl belgický ministr zemědělství David Clarinval. „Cílená revize pravidel vytváří správnou rovnováhu mezi zajištěním větší pružnosti pro zemědělce i členské státy a snížením administrativní zátěže při zachování vysoké úrovně environmentálních ambicí společné zemědělské politiky,“ dodal v tiskové zprávě.

Unijní exekutiva v polovině března vyhověla zemědělcům a navrhla zrušit některé ekologické požadavky, které na ně dosud měla v rámci společné zemědělské politiky. Cílem návrhů komise je snížit administrativní zátěž zemědělců v EU a poskytnout jim větší prostor při plnění určitých environmentálních podmínek.

Jedním z požadavků na farmáře je například vyčlenit část půdy pro podporu biologické rozmanitosti. Plnění podobných podmínek bude nyní dobrovolné. Komise rovněž navrhuje osvobodit od kontrol zemědělce s méně než deseti hektary půdy, tedy dvě třetiny všech příjemců podpory v rámci společné zemědělské politiky.

Evropský parlament se minulý týden nechal slyšet, že návrhy projedná ve zrychlené proceduře, aby začaly platit co nejdříve. Schváleny tak budou buď na miniplenárce v polovině dubna v Bruselu, nebo následně na poslední plenární schůzi EP před volbami na konci dubna ve Štrasburku. Poté ještě návrhy budou muset potvrdit členské státy, což je ovšem považováno za formalitu.

Zvláštní výbor pro zemědělství, na jehož jednání chodí za problematiku odpovědní diplomaté členských států či úředníci z příslušného ministerstva, připravuje práci pro jednání ministrů zemědělství členských zemí EU.

VIDEO: Protesty zemědělců zasáhly v posledních týdnech také Česko

Video placeholde
Demonstrace zemědělců před Úřadem vlády (7. března 2024) • Blesk.cz - Daniel Šesták

Česko chce, aby EU posílila ochranu pšenice a ječmene

Návrhy Evropské komise vycházející vstříc zemědělcům Praha podporuje, je to ale jen začátek, musíme být ambicióznější, uvedl na jednání v Bruselu český ministr zemědělství Marek Výborný. Česká republika podle něj podporuje také volný obchod s Ukrajinou, o jehož prodloužení se nyní rovněž jedná. Mezi citlivé produkty, jejichž ochrana má být posílena, chce ale Česko zařadit i pšenici a ječmen.

„I v České republice vidíme, jakým způsobem byla otřesena důvěra českých a evropských zemědělců vůči Evropské unii, a mým zájmem je, abychom dokázali tuto důvěru obnovit,“ řekl ministr. Je podle něj potřeba řešit zejména obrovské množství předpisů ze strany EU a nejrůznějších kontrol dopadajících na zemědělce.

Druhým problémem, který podle Výborného dnes pálí farmáře a zemědělce v celé Evropě, jsou nízké výkupní ceny komodit na Evropské komoditní burze, a proto i na to je potřeba reagovat. Vyjednavači členských zemí a Evropského parlamentu se v souvislosti s tímto tématem minulý týden dohodli, že EU znovu zavede cla na některé zemědělské produkty z Ukrajiny, pokud jejich dovoz překročí určité množství.

Právě na tyto dovozy si zemědělci stěžují a chtějí je omezit. EU ale zároveň nechce přestat podporovat Ukrajinu a její vývozy, protože Kyjev tak získává finance pro pokračování své obrany vůči ruské agresi.

Výsledkem trialogu tedy bylo, že liberalizace obchodu s Ukrajinou by měla být od června prodloužena o další rok. Zároveň se ale sedmadvacítka rozhodla posílit ochranu některých citlivých produktů, jako jsou drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřice, kroupy a med. Pro tyto produkty bude stanoveno množství, které je možné importovat bez proclení. Když bude tato kvóta překročena, bude se za další dovoz platit clo.