Hlavní obsah

Humanitární pomoc spadla do moře, při pokusu dostat se k ní zemřelo 12 lidí, hlásí Hamás. Chce změnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáct lidí se v pondělí utopilo u pobžeží Pásma Gazy ve Středozemním moři, když se snažili dostat k humanitární pomoci shozené z letadla, oznámilo tamní ministerstvo zdravotnictví, jež je pod kontrolou teroristického hnutí Hamás. To zároveň vyzvalo k ukončení dopravování pomoci leteckou cestou a otevření pozemních přechodů.

Foto: AS1 Leah Jones, ČTK/AP

Britské letectvo v pondělí nad Pásmem Gazy shodilo 10 tun potravinové pomoci. Ilustrační fot

Článek

Na videu zachycujícím svržení pomoci na zem jsou vidět davy lidí běžících směrem k pláži ve městě Bejt Lahíja na severu Pásma Gazy, zatímco bedny opatřené padáky se potápějí, podotkla agentura Reuters. Na pozdějších záběrech jsou lidi stojící v hluboké vodě a následně těla, která jsou vytahována na písek, dodala agentura.

„Plaval, aby získal jídlo pro své děti, a stal se mučedníkem,“ citovala agentura Reuters jednoho z natočených mužů stojícího na pláži. „Měli by dodávat pomoc přes (pozemní) přechody. Proč nám to dělají?“ dodal.

Izrael neumožní UNRWA dodávat na sever Pásma Gazy jídlo a pomoc

Blízký a Střední východ

První americká letadla shodila humanitární pomoc pro Pásmo Gazy na počátku března, Jordánsko s tím začalo už dříve. V pondělí se přidalo i britské letectvo.

Hamás v úterý vyzval k ukončení shazování humanitární pomoci z letadel s tím, že kromě dvanácti utonulých bylo dalších šest lidí ušlapáno. „Požadujeme okamžité a rychlé otevření pozemních přechodů, aby se humanitární pomoc mohla dostat k našemu palestinskému lidu,“ citovala z oznámení palestinského teroristického hnutí agentura AFP.

Izrael neumožní UNRWA dodávat na sever Pásma Gazy jídlo a pomoc

Blízký a Střední východ

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval Izrael, aby se „zavázal“ k neomezenému přístupu pomoci do Pásma Gazy, a označil počet kamionů stojících na hranici za důvod k „morálnímu pobouření“. Izrael nicméně tvrdí, že množství humanitární pomoci proudící do Gazy neomezuje a obviňuje z problémů s distribucí pomoci agentury OSN, podotkla agentura Reuters.

Izrael zahájil vojenskou ofenzivu v Pásmu Gazy s cílem Hamás zcela zničit po teroristickém útoku ze 7. října, kdy ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců v izraelském pohraničí povraždili téměř 1200 lidí a dalších zhruba 250 osob zavlekli na palestinské území.

Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích. Podle údajů ministerstva zdravotnictví v Gaze zahynulo od začátku války v Pásmu Gazy přes 32 tisíc Palestinců. Hamás nerozlišuje mezi zabitými civilisty a ozbrojenci.

Unijní lídři volají po příměří v Gaze, humanitární situaci mají za nepřijatelnou

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám