V Budapešti demonstranti žádali rezignaci Orbána kvůli nahrávce o krytí korupce

foto Ilustrační foto - Maďarská opozice dnes u příležitosti státního svátku uspořádala v Budapešti protivládní demonstraci, které se podle odhadů agentury AP zúčastnilo asi 10.000 lidí. Nový opoziční lídr Péter Magyar (na snímku), podnikatel s někdejšími vazbami na vládní stranu Fidesz premiéra Viktora Orbána, během protestů oznámil, že se chystá založit novou stranu s cílem zbavit Fidesz po 14 letech moci. 15. března 2024.

Budapešť - Tisíce lidí se dnes v Budapešti sešly na protestní akci nedaleko parlamentu; demonstranti podle agentury Reuters žádali rezignaci nejvyššího státního zástupce Pétera Polta a premiéra Viktora Orbána. Stalo se to poté, co Péter Magyar, někdejší Orbánův spojenec obeznámený s děním uvnitř nejvyšších vládních kruhů, zveřejnil nahrávku, z níž podle něj vyplývá, že nejvlivnější hráči maďarské politiky se spojili, aby zakryli případy korupce.

Podle Reuters se lidé vydali na pochod od sídla nejvyššího státního zastupitelství k parlamentu. Křičeli "Rezignujte!" a mnozí nesli pochodně.

Magyar, znalec poměrů uvnitř vedení vládní strany Fidesz, o sobě nyní říká, že se z něj stal whistleblower, tedy člověk upozorňující na protiprávní jednání. Zveřejnil nahrávku, na které podle všeho jeho někdejší manželka a bývalá ministryně spravedlnosti Judit Vargová popisuje, jak se jiní vládní činitelé postarali o to, aby ze soudních dokumentů byly odstraněny části týkající se korupčního případu bývalého náměstka na ministerstvu spravedlnosti Pála Völnera. Ten byl předloni obžalován z toho, že přijímal úplatky od šéfa soudních exekutorů Györgye Schadla. Prokuratura pro oba navrhuje vězení. Völner i Schadl vinu popírají.

Státní zastupitelství v Budapešti uvedlo, že bude nahrávku, která podle Magyara vznikla loni v lednu, zkoumat a že bude shromažďovat další důkazy.

Agentura AP napsala, že jde o další ze série událostí, které otřásají dominantní pozicí maďarského premiéra Orbána. Maďarsko před časem zažilo dlouho nevídané protesty poté, co vyšlo najevo, že tehdejší prezidentka Katalin Nováková udělila milost muži kryjícímu pedofilní činy svého nadřízeného v dětském domově. Tento skandál stál funkci Novákovou a Vargová, která jako ministryně spravedlnosti milost spolupodepsala, po něm odstoupila z čela kandidátky Fideszu do voleb do Evropského parlamentu. Oznámila rovněž, že se stáhne z veřejného života.

Vargová dnes naopak obvinila Magyara, že se na ní během manželství dopouštěl domácího násilí, a tvrdí, že prohlášení, která zazněla na nahrávce, učinila pod nátlakem. "Udělala jsem, co chtěl slyšet, abych se co nejdříve dostala pryč," vysvětlila. Magyar to později popřel.

Třiačtyřicetiletý právník Magyar plánuje založit novou politickou stranu ve snaze konkurovat Orbánovi, který je maďarským premiérem od roku 2010.

Magyar dnes protestujícím poděkoval, že přišli v tak hojném počtu, "aby těm u moci řekli, že toho máme dost".

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď