Novou čtvrť začnou v Písku stavět za tři roky, nabídne 130 bytů a školku

  9:37
Nová obytná čtvrť v bývalých kasárnách ponese název Pražská brána. Obyvatelům nabídne ulice plné zeleně, více než 130 bytů, parkovací dům, obchod i školku. Město Písek nyní plánuje infrastrukturu a zavedení inženýrských sítí. Většinu nákladů by měli pokrýt investoři. S těmi bude město jednat v létě.

„Bývalé kasárny pro nás byly v posledních letech největším úkolem. Lokalita je opravdu rozlehlá, a proto jsme se rozhodli zaměřit se nejprve na její severní část. Začali jsme územní studií pro změnu územního plánu, kterou se nám podařilo dokončit již v minulém roce. Nyní máme zpracovanou urbanistickou studii, která nám definovala funkční plochy v areálu, a čekáme na dokončení ekonomické rozvahy,“ popsala aktuální stav místostarostka Petra Trambová (Pro Písek).

Město v lokalitě plánuje vystavět 133 bytů s celkovou podlahovou plochou deset tisíc metrů čtverečních. Svůj domov by v nich mělo najít okolo 450 lidí. Součástí areálu má být také multifunkční objekt s obchodní plochou, parkovací dům s 280 místy pro stání a školka pro sto dětí rozdělených do čtyř tříd. Pro veřejné prostranství je pak vyhrazená plocha přesahující jedenáct tisíc metrů čtverečních.

„V sousední lokalitě technologického parku není téměř žádný prostor pro zeleň. To je něco, co bychom chtěli v nové městské části kompenzovat. Ulice jsou proto plné stromů a další zeleně a parkovací plochy jsou z velké části přesunuté do parkovacího domu. Uvažovali jsme také o možnosti podzemního parkování pod domy, ale ukázalo se to jako nevhodné,“ přiblížila Trambová.

Záměry na výstavbu nové čtvrti města vítají také zástupci opozice. Upozorňují však, že radnice by při výběru investorů měla být obezřetná. „Výstavbu nové obytné čtvrti přirozeně podporuji, stejně jako zapojení soukromých investorů. Teď je ale potřeba, aby město mělo nějaké záruky, že se budou držet projektu a nevznikne tam místo bytů například nová obchodní čtvrť,“ upozornil Petr Hladík (KDU-ČSL). Dodal, že by v lokalitě ocenil i městské byty nebo nějakou formu komunitního či družstevního bydlení.

Do nové městské části se bude vjíždět z Pražské ulice, ve které kvůli tomu vznikne nová kruhová křižovatka. Ta by měla dle zástupců radnice také pomoci s plynulostí dopravy ve frekventované ulici. „Dalším vstupem bude lávka, která propojí Pražskou bránu s rezidenční čtvrtí u svatého Václava. Ta je nyní přístupná pouze po velice vytíženém mostu přes hlavní tah na Prahu,“ řekla Trambová.

Krumlov odkládá plány na nové centrum města. Zaměří se na přestavbu kasáren

V lokalitě je potřeba vybudovat zcela novou kanalizaci a město se proto muselo zabývat také tím, jak v lokalitě naložit s dešťovou vodou. „Kvůli dešťové vodě bychom museli vést kanalizaci přes celé sídliště Portyč až do Otavy, což by bylo velice náročné. Zvolili jsme proto řešení dešťových záhonů. Ty budou vodu zadržovat v místě, a pokud se jí nahromadí moc, bude se to řešit přepadem do splaškové vody,“ sdělila místostarostka.

Co se nákladů na výstavbu týče, čeká město stále na výsledky finanční rozvahy. O výstavbu bytů by se měli postarat soukromí investoři. Na město pak připadá vybudování komunikací, sítí, parkovacího domu a školky. Už nyní však zástupci města předpokládají, že velkou část potřebných finančních prostředků pokryjí investoři, kteří od města odkoupí pozemky pro výstavbu.

„Předpokládáme, že finance z prodeje pozemků pokryjí minimálně zavedení sítí, výstavbu komunikace a jednu ze staveb občanské vybavenosti. V ideálním případě se pak z těchto peněz podaří postavit jak školku, tak i parkovací dům,“ odhadl místostarosta Josef Soumar (Piráti).

Čtyřikrát a dost. Písek vypsal poslední soutěž na stavitele nového bazénu

Doplnil také, že v tuto chvíli město vybírá dodavatele pro zavedení sítí a technické infrastruktury. S potenciálními investory chce začít jednat letos v létě. Pokud půjde vše podle plánu, začnou stavební práce na Pražské bráně za tři roky.

„Důvodem je plánovaná novela stavebního zákona, která vstoupí v platnost 30. června. Celý projekt se bude připravovat podle ní a bude proto potřeba dobře proškolit všechny pracovníky, kteří se na přípravě projektu budou podílet,“ vysvětlil Soumar.

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Na billboardu nedaleko památníku holokaustu vyzývá kult k revoltě proti církvi

26. dubna 2024

Sotva dva kilometry od památníku holokaustu v Letech na Písecku se nachází velmi zvláštní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...