Do Británie připlul přes Lamanšský průliv rekordní počet migrantů

foto Migranti na člunu na moři. Ilustrační foto.

Londýn - Počet migrantů, kteří do Británie nelegálně připluli v člunech přes Lamanšský průliv, dosáhl v prvním čtvrtletí roku rekordní výše. Bylo jich více než 4600, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnilo britské ministerstvo vnitra. Rekordu za první čtvrtletí bylo dosaženo přes sliby konzervativní vlády premiéra Rishiho Sunaka, že s těmito nebezpečnými plavbami skoncuje.

Nebezpečnou plavbu přes moře do Británie v prvních třech měsících roku podstoupilo 4644 lidí různých národností. To je o 23 procent více než ve stejném období minulého roku (3700). Předchozí rekord byl zaznamenán v roce 2022 s 4548 přeplutími od 1. ledna do konce března.

Jenom v úterý doplulo k anglickým břehům 338 lidí ve vratkých plavidlech, nejčastěji v nafukovacích člunech s desítkami lidí. Od začátku roku takto zahynulo nejméně sedm migrantů včetně sedmileté dívky a 14letého mladíka.

Podstupují stále větší riziko a začínající rok "nevěstí nic dobrého", uvedlo počátkem března francouzské sdružení na pomoc migrantům Utopia 56, podle něhož i četnost úmrtí od počátku tohoto roku dosahuje nejvyšší úrovně za poslední tři roky.

Sunak, který se ujal funkce ministerského předsedy před rokem a půl, od počátku vnímal boj proti ilegální migraci jako jednu ze svých priorit a dokonce sliboval "čluny zastavit".

Za celý minulý rok se přes Lamanšský průliv do Británie dostalo téměř 30.000 migrantů, což je ale mnohem méně než v rekordním roce 2022 s 45.000 migranty.

Jakýkoli nárůst příchozích na britskou půdu podle agentury AFP hrozí oslabením vládních konzervativců několik měsíců před parlamentními volbami, v nichž má labouristická opozice v průzkumech velký náskok.

Kontroverzní vládní návrh zákona o vyhošťování migrantů do Rwandy mezitím čelí odporu horní komory parlamentu, Sněmovny lordů, která si přeje návrh změkčit a rozšířit text o záruky, které lépe ochrání práva žadatelů o azyl.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď