Hlavní obsah

Cirkon nelétá tam, kam má. Sláva ruských superzbraní bledne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko se rádo chlubilo, že má ve výzbroji zbraně, které jeho protivníci nemají a proti nimž není obrany. Jednou z nich byla hypersonická střela Ch-47 Kinžal vypouštěná z letadel, další pak hypersonická střela vypouštěná z moře 3M22 Cirkon. Sláva kinžalů pohasla, když se jich několik podařilo Ukrajincům sestřelit americkým systémem Patriot PAC-2. A sestřeleny byly i cirkony, uvedl Defense Express.

Foto: Profimedia.cz

Vypuštění hypersonické řízené střely Cirkon při cvičení ruských sil v květnu 2022

Článek

Cirkon byl použit proti Kyjevu v prvním únorovém týdnu. Potvrdila to analýza trosek. Dva se podařilo sestřelit při útoku z 25. března. Trosek bylo více, takže bylo možné lépe tuto střelu, která je pokročilejší než Ch-47 Kinžal, analyzovat. A podle Ukrajinců to není žádný velký zázrak.

„Tato střela neplní svůj bojový úkol. Všechno, co je uváděno, všechny ty vlastnosti ‚super‘, ‚hyper‘, to jsou jen slova, ale ve skutečnosti je ještě dlouhá cesta, než bude možné raketu použít v boji. Nelétá tam, kam má, nedělá práci, pro kterou je určena,“ řekl serveru Suspilne vedoucí výzkumné laboratoře Kyjevského výzkumného ústavu forenzních věd (KNDISE) Andrij Kulčytskij.

Dodal, že ukrajinský systém protivzdušné obrany je schopen cirkon sestřelit. Jeden z úlomků střely zasažené 25. března podle něj jasně ukazuje, že byl sestřelen systémem Patriot.

Foto: KNDISE

Úlomky střely Cirkon sestřelené nad Kyjevem letos v únoru

Rusové na Kyjev poslali cirkon, svou nejutajovanější zbraň

Válka na Ukrajině

Kinžal sice dosahuje hypersonických rychlostí - to jsou všechny rychlosti vyšší, než je pětinásobek rychlosti zvuku, ale jde jen o balistickou raketu krátkého doletu Iskander upravenou pro vypuštění z letadel MiG-31. 

Obrana proti nim je stejná jako proti jiným podobným balistickým raketám, kterým hypersonickou rychlost udělí motory v první fázi letu a pak už letí setrvačností, i když lze měnit trajektorii letu.

Cirkon je oproti tomu poháněn náporovým motorem, který mu umožňuje hypersonickou rychlost udržovat. Jeho výkony, zejména maximální rychlost, však nejsou tak velké, jak Rusko uvádělo. Ruský prezident Vladimir Putin se chlubil, že střela může létat až rychlostí devětkrát vyšší, než je rychlost zvuku, což se nepotvrdilo. Stejně jako dolet tisíc kilometrů, ten reálný je okolo 700 km.

Chlouba ruské armády v troskách? Ukrajina hlásí sestřel hned šesti kinžalů

Válka na Ukrajině

Cirkon letí vysoko

Po odpálení cirkonu ho startovací motor vynese do výšky několika desítek kilometrů a udělí mu rychlost asi 5,5krát vyšší, než je rychlost zvuku, uvedl Defense Express. Ta umožní, aby byl spuštěn náporový motor s nadzvukovým spalováním (scramjet). Ten mu umožňuje letět konstantní rychlostí více než pětkrát překračující rychlost zvuku, a když začne poblíž cíle klesat, udělí mu rychlost 7,5krát vyšší, než je rychlost zvuku.

Když se však přiblíží k cíli, jeho rychlost poklesne na 4,5násobek rychlosti zvuku. To je stále vysoká rychlost, nikoli však už hypersonická.

Oproti takové střele se obtížně zasahuje, ale možné to je, i když ne tak snadné jako u střel s plochou dráhou letu Ch-22, jejichž rychlost překračuje dvaapůlkrát rychlost zvuku.

Foto: KNDISE

Úlomky střely Cirkon sestřelené nad Kyjevem letos v únoru

„Moderní systémy protivzdušné obrany se schopnostmi protiraketové obrany, nám, jak ukazují praktické zkušenosti ozbrojených sil, umožňují bojovat s cirkonem,“ uvedl web.

Slabinou cirkonu podle něj je, že střela musí letět hodně vysoko, aby se v řidším vzduchu tolik nezahřívala. Mohou ji tedy dříve odhalit radary s delším dosahem. Výhoda vysoké rychlosti se tak snižuje. V poslední fázi letu, když už střela klesá a zvyšuje svou rychlost, zase za sebou zanechává výraznou tepelnou stopu, jak se třením extrémně zahřívá, což také usnadňuje její odhalení.

Náporový motor, který střelu pohání, je konstrukčně jednoduchý, protože nepotřebuje kompresor stlačující vzduch. Tím pádem se obejde bez turbín s lopatkami. Funguje však až od určité rychlosti, u klasického náporového motoru jde o cca 600 km/hm, přičemž optimální je pro trojnásobnou rychlost zvuku. U náporových motorů s nadzvukovým spalováním je možné dosáhnout stálé rychlosti okolo 5,5násobku rychlosti zvuku, ovšem spustit se dá asi při rychlosti 3,7násobku rychlosti zvuku.

Rychlost se uvádí v násobcích Machova čísla, protože se mění s hustotou vzduchu. V každé výšce je tedy rychlost zvuku jiná.

Putin se chvástá modernizací jaderného arzenálu a výrobou nových raket

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám