Hlavní obsah

Velikonoce budou lámat teplotní rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čekají nás relativně slunečné a nebývale teplé Velikonoce, kdy se odpolední maxima budou pohybovat nad 20 °C a v sobotu se mohou blížit i letním hodnotám. Než se tak stane, přejde přes naše území v průběhu čtvrtka vlnící se studená fronta, kterou doprovodí četné srážky, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 28. 3. 2024Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Ve čtvrtek bude zpočátku oblačno až polojasno, pouze ojediněle s přeháňkami. „Postupně bude oblačnosti přibývat na oblačno až zataženo, na většině území se přidá déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Na vrcholcích Krušných hor se objeví i srážky smíšené,“ popsala Honsová chladnější epizodu.

V pátek by již mělo být převážně polojasno až oblačno, na severovýchodě s přeháňkami. Ráno teploty klesnou na 5 až 1 °C, pouze ojediněle se mohou objevit přízemní mrazíky. Přes den se teploty dostanou na 15 až 19 °C, na jihu Moravy až 20 °C.

Teplé jižní proudění se naplno projeví v sobotu, kdy by mělo převládat polojasno. Ranní minima klesnou na 9 až 5 °C, přes den se dočkáme teplot mezi 20 a 24 °C. V této souvislosti Honsová připomněla, že teplotní rekord z pražského Klementina, který se datuje do roku 2021, má hodnotu 21,7 °C.

Ze zimy rovnou do léta. Čekají nás nadprůměrné teploty, říká meteoroložka

Domácí

V neděli bude zprvu pokračovat polojasno, ale během dne bude přechodně i oblačno a ojediněle se vyskytnou i přeháňky či bouřky. Ráno bude teplé, minima klesnou na 14 až 10 °C, přes den se dostanou na 18 až 23 °C. Na východě republiky bude v neděli foukat čerstvý vítr a nárazy o rychlosti kolem 55 kilometrů v hodině.

Velikonoční pondělí přinese polojasno až oblačno, místy s přeháňkami. Ranní minima klesnou na 7 až 3 °C, přes den se budou držet v intervalu 18 až 22 °C.

V úterý bude oblačno až zataženo, místy s přeháňkami nebo deštěm a ranními minimy mezi 7 a 3 °C. Přes den by mělo být nejčastěji mezi 13 a 17 °C.

Středa přinese oblačno až zataženo, místy opět s přeháňkami či deštěm. Ranní teploty klesnou na 6 až 2 °C, denní se dostanou na 12 až 16 °C.

Mapa republiky v Krkonoších má kolem osmi metrů sněhu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám