Hlavní obsah

Argentinský prezident označil svůj kolumbijský protějšek za vraždícího teroristu. Bogota vyhodila diplomaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kolumbie vyhostí ze země několik argentinských diplomatů. Důvodem je rozhovor argentinského prezidenta Javiera Mileie pro televizní stanici CNN, ve kterém kolumbijského prezidenta Gustava Petra nazval „vraždícím teroristou“. Odkazoval na to, že Petro byl v osmdesátých letech členem partyzánské skupiny M-19.

Foto: Reuters

Javier Milei

Článek

Milei je podobnými výroky známý. V tomtéž rozhovoru, který CNN odvysílá až v neděli, ale už z něj zveřejnila několik klipů, se dle BBC také nechal slyšet, že prezident Mexika Andrés Manuel López Obrador je „ignorant“.

Osobní urážky jsou běžnou součástí jihoamerické politiky, ale Milei v nich i tak vyniká. Před rokem zaútočil dokonce i na papeže Františka, kterého nazval „imbecilem chránícím sociální spravedlnost“. Ten si z těchto poznámek veřejně nic moc nedělal a prezidenta Argentiny později přijal ve Vatikánu.

Hlavy jihoamerických států takto tolerantní nebývají. Krom toho, že Milei Petra označil za teroristu, naznačoval též, že by se za jeho vlády mohla Kolumbie stát příští Venezuelou nebo Kubou. „Ve Venezuele je to masakr,“ řekl v rozhovoru. „Je to opravdu bezprecedentní, stejně jako na tom vězeňském ostrově na Kubě. A pak jsou tu další, kteří míří tím stejným směrem, jako Kolumbie s panem Petrem. No od někoho, kdo byl vraždícím teroristou, nemůžete moc čekat, že?“

Temné mraky komárů v Argentině, šíří se horečka dengue. Nárůst o 2153 procent

Svět

Poslední otázkou odkazoval na to, že byl Petro v osmdesátých letech členem partyzánské skupiny M-19. Ta vedla válku proti státu a její členové v roce 1985 obsadili Justiční palác v Bogotě, kde drželi více než 300 lidí jako rukojmí. Bezpečnostní složky následně budovu oblehly a během bitvy mezi oběma stranami zahynulo více než 100 lidí. V Kolumbii se této události říká „28 hodin teroru“.

Petro se této události nezúčastnil, protože v té době seděl ve vězení. Celá skupina se před více než třiceti lety rozpadla a Petro se svým členstvím v ní nikdy netajil. Minulost prvního levicového prezidenta země je sice v Kolumbii často kritizována, ale nikdy nezpůsobila tolik povyku, jako Mileiovy poznámky. Kolumbijské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Milei urazil Petrovu „důstojnost“, a proto nyní ze země vyhostí několik argentinských diplomatů. Neuvedlo ovšem kolik.

Mexického prezidenta zase proti Mileiovi hájí dvojice kandidátů, kteří chtějí Lópeze Obradora v červnových volbách nahradit. Oba uvedli, že se má Milei k López Obradorovi chovat s respektem, ačkoliv ten si podle nich může to, že jej Milei označil za „ignoranta“, brát jako lichotku. Sám López Obrador Mileie v minulosti nazval „fašistickým ultrakonzervativcem“.

Milei nechal zavřít státní tiskovou agenturu, je prý hlásnou troubou opozice

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám