Ranní check: Manažeři Kofoly dostali akcie, vládu čeká bitva o windfall tax

Nápojářská skupina Kofola

Nápojářská skupina Kofola Zdroj: profimedia.cz

Dobré ráno!

Je 88. den roku, svátek má Soňa. V tento den v roce 1991 podepsala vláda smlouvu o vstupu Volkswagenu do automobilky Škoda.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Kofola rozdala manažerům akcie za miliony, někteří prodali

Manažeři Kofoly mohou slavit. V rámci ročních odměn totiž oblíbený nápojář rozdal nejvýše postaveným šéfům balík desítek tisíc akcií Kofoly. Akciové odměny jsou součástí dlouhodobého motivačního opčního programu firmy závislého na dosažení žádoucího profitu i hodnoty Kofoly na burze. Letos jde zároveň o vůbec nejširší jednorázové uplatnění programu v historii firmy. Týká se totiž největšího počtu manažerů a hodnota „prémií“ nikdy nebyla vyšší. Podle akciových expertů jde zároveň o příznivý signál pro investory. V posledním roce se přesto někteří ze šéfů Kofoly svých akcií zbavovali.

✅ Sociální síť Spill má potenciál zabít Muskovo X

Všichni známe Facebook, Instagram, X (Twitter) a TikTok. Jenže sociálních sítí je mnohem víc a často jsou zajímavější i zábavnější. Všechny však mají jedno společné a to je nezájem uživatelů. Spill by si jej ale zasloužil, protože za ním stojí bývalí zaměstnanci Twitteru a je skutečně originální.

✅ Bankovní bondy zamířily k drobným investorům

Velké domácí banky se v posledních dvou letech ve velkém a v relativní tichosti obrátily na domácnosti, aby si od nich půjčily pro případ příští finanční krize. Udělaly jim přitom nabídku, která mnohdy vysoce převyšovala úroky dosažitelné na spořicích účtech, a to při podstatně nižším riziku, než na jaké jsou běžní drobní hráči zvyklí z trhu. Řeč je o obrovských balících bankovních dluhopisů, jejichž cílem jsou drobní investoři. Ti za to do značné míry vděčí striktní regulaci, jež se snaží domácí bankovní byznys připravit na případné horší časy.

✅ Vláda se střetne o windfall tax, ve hře je i ČEZ

Pětice vládních stran roztáčí hru o miliardy korun příjmů pro stát. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chystá návrh na předčasné zrušení takzvané windfall tax. Nová daň z neočekávaných zisků pro banky a také energetické, petrochemické a těžební firmy včetně obchodníků s těmito komoditami má přitom podle původních plánů platit ještě příští rok. Kdyby skončila dříve, oddechla by si především polostátní společnost ČEZ, jejíž hodnota kvůli mimořádné zátěži klesá.

Stane se dnes:

  • Český statistický úřad zveřejní vývoj HDP za 4. kvartál roku 2023
  • Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi uvede na trh svůj první elektromobil
  • Bude jednat bankovní rada ČNB