Hlavní obsah

Napadnout Česko či Polsko? Naprostý nesmysl, řekl Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že si Rusko nedělá choutky na NATO a nezaútočí na Polsko, baltské státy ani na Česko. „Vůči těmto státům nemáme žádné agresivní úmysly,“ řekl Putin o zemích na východním křídle Severoatlantické aliance.

Jsme slabší, válka s NATO nedává smysl, Česko ani Polsko nenapadneme, prohlásil PutinVideo: Reuters

 
Článek

Putin uvedl, že podobné hrozby, tedy že se Rusko po Ukrajině chystá útočit na Evropu, jsou „naprosté nesmysly“ a mají pouze za cíl zastrašit obyvatele Evropy.

„Idea, že napadneme nějakou další zemi – Polsko, Pobaltské státy; a straší i Čechy – je to kompletní nesmysl. Je to prostě blábol,“ cituje ruského prezidenta agentura Reuters.

Ukrajina je jen začátek naší cesty za pohlcením východní Evropy, naznačil ruský generál

Válka na Ukrajině

„Potřebují se ospravedlnit, a tak straší obyvatele potenciální ruskou hrozbou,“ řekl prezident země na setkání s piloty v Tverském regionu.

Představitelé Ruska se přitom netají imperialistickými choutkami a opakovaně mluví o tom, jak je třeba na Evropu zaútočit.

Putin vylučoval i vpád na Ukrajinu

Rusko těsně před vpádem na Ukrajinu v únoru 2022 vylučovalo, že by zemi napadlo, ač před hranicemi hromadilo vojska a techniku. Světu tvrdilo, že jde pouze o cvičení.

Rusko vs invaze na Ukrajinu

Ruský prezident Vladimir Putin 18. února 2022

„Tato vojenská cvičení jsou čistě obranná a nepředstavují žádnou hrozbu pro jinou zemi. Byla naplánována a všech cílů těchto cvičení bylo dosaženo.“ Zdroj: Sky News

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová, 16. února 2022

„Ráda bych požádala o dezinformace USA a Velké Británie: Bloomberg, The New York Times a The Sun, aby zveřejnily plán našich nadcházejících invazí na tento rok. Ráda bych si naplánovala dovolenou.“ Zdroj: TASS

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová 9. února 2022

„My tyto agresivní plány nemáme, ale mám pocit, že USA ano. Z amerických novin se dozvídáme, že zaútočíme na Ukrajinu. A to i přesto, že věříme, že my a tato země jsme národ, který má společnou historii.“ Zdroj: TASS

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, 27. ledna 2022

„Válka nebude, pokud to bude záviset na Ruské federaci. Válku nechceme. Ale nedovolíme, aby byly naše zájmy hrubě pošlapávány a ignorovány.“ Zdroj: The Times of Israel

Ruský prezident Vladimir Putin, 23. prosince 2021

„(Invaze) není naše preferovaná volba, nechceme to. (Západ) nám musí dát záruky, a to okamžitě.“ Zdroj: Reuters

24. února 2022 Rusko napadlo Ukrajinu

Foto: Mikhail Metzel, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na návštěvě o vojenských pilotů v Tverské oblasti

Ruský prezident také řekl, že nasazení západních bojových letounů F-16 na ukrajinské straně nezmění situaci na bojišti. Tyto letouny však jsou schopny nést jaderné zbraně, čemuž Rusko přizpůsobí svou strategii. „Samozřejmě, pokud budou využívat letiště třetích zemí, tak ta se pro nás stanou legitimními cíli, ať už jsou kdekoliv,“ uznal v tomto kontextu.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba týž den řekl, že první stroje očekává Kyjev v příštích měsících. Výcvik pilotů ale zaostává za plánem, podle médií citovaných ČTK i kvůli špatné znalosti angličtiny.

Prvních šest strojů by mělo dorazit na jaře z Dánska; Nizozemsko hovoří o dodávkách během léta.

U Solovjova diskutovali o tom, jaká evropská města by se měla vybombardovat

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám