Hlavní obsah

Polsko vyšetřuje ruskou špionážní síť zaměřenou proti EU, spolupracuje s Českem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská policejní rozvědka (ABW) vyšetřuje spolu s Českou republikou a dalšími evropskými partnery činnost proruské špionážní skupiny, která se zaměřuje na Polsko a také proti orgánům a členským státům Evropské unie. Informuje o tom polský server Do Rzeczy. Rzeczpospolita zase uvedla, že v případu už došlo k zatčení jednoho Poláka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Prováděné aktivity jsou výsledkem mezinárodní spolupráce mezi ABW a řadou evropských zemí, koordinované zejména s partnery z České republiky,“ cituje server Do Rzeczy prohlášení polských úřadů.

„Cílem byla realizace zahraničněpolitických cílů Kremlu, včetně oslabení pozice Polské republiky na mezinárodní scéně, diskreditace Ukrajiny a obrazu orgánů Evropské unie,“ stojí dále v prohlášení.

Polský list dále uvedl, že v rámci svých aktivit skupina spustila server Voice of Europe, na němž jsou zveřejňovány články, prohlášení, komentáře či rozhovory s tendenčním, proruským podtextem, které se týkají současné mezinárodní situace, včetně války vedené Ruskem proti Ukrajině. Na tomto serveru se běžně objevují.

Ruští špioni změnili v Evropě taktiku, jejich činnost bují

Evropa

Podle serveru Do Rzeczy, který odkazuje na polskou Agenturu vnitřní bezpečnosti, bylo v rámci vyšetřování zajištěno 48 500 eur (přes 1,2 milionu korun) a 36 tisíc dolarů (přes 844 tisíc korun).

První zatčení

V souvislosti s činností proruské skupiny ABW zadržela podle listu Rzeczpospolita jednoho polského občana, kterého následně úřady obvinily ze špionáže. Má se přitom jednat o „řadového polského a evropského poslance“, který měl plnit úkoly objednané a financované spolupracovníky ruské rozvědky. Ty zahrnovaly propagandistické a dezinformační aktivity a politické provokace.

Kromě zatčeného Poláka měla ABW vykonat další výslechy a také domovní prohlídky. ABW však není jediná, kdo se situací zabývá. Vyšetřuje ji také Odbor pro organizovaný zločin a korupci Národní prokuratury ve Varšavě.

Rozbití proruské sítě v ČR

Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu prohlásil, že se Česku podařilo rozbít proruskou síť, v důsledku čehož vláda ČR uvalila sankce na dva Rusy a jednu firmu. Podobně jako v Polsku se síť snažila v Česku rozvíjet vlivovou operaci.

„Rozhodli jsme se zařadit tři subjekty na vnitrostátní sankční seznam. Jde o dvě fyzické osoby a jednu právnickou osobu,“ oznámil po jednání kabinetu předseda vlády.

Podle premiéra je prvním sankcionovaným politik a podnikatel Viktor Volodymyrovyč Medvedčuk, jenž má být úzce napojen na ruského prezidenta Vladimira Putina. „Řídí řadu vlivových aktivit a sítí z Ruské federace,“ uvedl Fiala.

Belgie vyhostila desítky ruských diplomatů - špionů

Evropa

Medvedčuk se v Česku snaží ovlivňovat společenský diskurz přes společnost Voice od Europe, která je onou právnickou osobou zařazenou na sankční seznam.

Druhou fyzickou osobou je politik Arťom Pavlovič Marčevkyj, který se podle premiéra na těchto aktivitách také podílel.

Ke čtvrteční zprávě polských médií se vyjádřila i Bezpečnostní informační služba (BIS), která potvrdila, že polský zásah přišel v rámci společného vyšetřování s Českou republikou.

„Kolegové z polské zpravodajské služby ABW včera zasadili další úder proruské vlivové síti v rámci pokračujícího vyšetřování odhalených špionážních aktivit pro Ruskou federaci, namířených proti státům a orgánům Evropské unie“ uvedl BIS na síti X.

„Mezinárodní spolupráce je v současné bezpečnostní situaci naprosto klíčová,“ uvedl ředitel BIS Michal Koudelka, jehož twitterový účet BIS cituje.

Zasáhli jsme proruskou síť v Česku. Fiala oznámil rozšíření sankčního seznamu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám