Hlavní obsah

Ostrá rvačka na pařížském letišti, lidé bránili vyhoštění kurdského aktivisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na francouzském Letišti Charlese de Gaulla se ve středu odehrál incident mezi letištní ochrankou, Národní jednotkou pro doprovod, podporu a intervenci (UNESI) a protestujícími, kteří se pokusili zabránit vyhoštění kurdského aktivisty Firaze Korkmaze do Turecka.

Foto: Profimedia.cz

Pařížské Letiště Charlese de Gaulla. Ilustrační foto

Článek

Podle informací serveru Europe 1 k potyčce došlo ve středu odpoledne na letištním Terminálu 1, kde se zhruba dvacet lidí pokusilo zabránit vyhoštění Korkmaze do Turecka. Na toho se totiž vztahuje tzv. OQTF (Obligation to leave France), tedy povinnost opustit území Francie.

Mezi protestujícími byli také zástupci Francouzské komunistické strany, kteří na sociální síti X uvedli jako důvod svého protestu proti deportaci obavy z mučení a věznění kurdského aktivisty.

Na sociální síti X bylo také zveřejněno několik videí, která celý incident zachycují. Je na nich vidět, jak skupina lidí napadá konvoj jednotky UNESI, která Korkmaze doprovázela. Situace poté vyústila v násilný střet, při kterém došlo k několika pěstním soubojům. Protestující se pokusili proniknout z veřejné části letiště do zóny za turnikety, která je přístupná pouze s letenkou, uvádí deník La Dépêche.

Erdogan slíbil rozšířit protikurdské operace v Sýrii a Iráku

Blízký a Střední východ

Letištní personál protestujícím zabránil v dalším postupu a před zraky přítomných turistů museli zasahovat i příslušníci armády. Následkem násilného střetu utrpěli tři letištní policisté lehká zranění. Bylo tak zahájeno vyšetřování, zatím ale nebyl nikdo zatčen.

Korkmaz nakonec do Turecka i přes nesouhlas odpůrců jeho vyhoštění stejně odletěl.

Incidentu na letišti předcházely protesty

Francouzský levicový deník L'Humanité minulý týden informoval o demonstraci, která se odehrála ve městě Mety na severovýchodě Francie. Protestující požadovali propuštění dvou aktivistů, kteří měli být vyhoštěni do Turecka.

Jedním z nich byl i Korkmaz, který byl spolu s dalšími aktivisty zatčen na konci února při demonstraci před budovou Rady Evropy, která sídlí ve Štrasburku. Demonstranti se dožadovali informací o Abdullahu Öcalanovi, který je bývalým předsedou zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) a nejznámějším vůdcem kurdského povstání v Turecku. V roce 1999 byl ale zatčen tureckými agenty a odsouzen k smrti.

V pondělí se také protestovalo před Evropským parlamentem v Bruselu, informoval server Politico. Na Lucemburském náměstí se sešlo asi 200 lidí. Reagovali tak na nepokoje mezi tureckými a kurdskými skupinami, při kterých bylo zraněno nejméně šest lidí. Bruselská policie údajně použila k rozehnání davu vodní dělo a slzný plyn.

Erdogan: Na Kurdy v Iráku a v Sýrii budeme útočit dál, Netanjahu je jako Hitler

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám