Bulharský premiér Nikolaj Denkov. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Bulharsko mieri k predčasným voľbám, zlyhal aj tretí pokus o zostavenie novej vlády

28.03.2024, 16:09
Autor:
ČTKČTK

Krajina stojí pred šiestymi parlamentnými voľbami za posledné tri roky. Vracia sa tak do obdobia silnej politickej nestability, a to krátko pred vstupom Bulharska do schengenského priestoru.

V Bulharsku zlyhal aj tretí pokus o zostavenie vlády. Po tom, ako v stredu druhá najsilnejšia strana vládnej koalície vrátila mandát, ktorý dostala od bulharského prezidenta na zostavenie vlády, sa dnes rovnako zachovalo aj opozičné populistické zoskupenie Je takýto národ (ITN).

Ide tak o tretí neúspešný pokus o zostavenie nového kabinetu a krajina stojí pred šiestymi parlamentnými voľbami za posledné tri roky, píše agentúra DPA.

Prezident Rumen Radev teraz musí vymenovať dočasného premiéra, ktorý dovedie krajinu k predčasným voľbám. Možným termínom hlasovania je 9. jún, keď sa konajú voľby do Európskeho parlamentu. Zatiaľ však nie je jasné, či sa podarí nové voľby v tomto dátume usporiadať.

image

Kandidátka na bulharskú premiérku stiahla kandidatúru, rokovania o vláde zlyhali

Už začiatkom týždňa prerušila doterajšia vicepremiérka a ministerka zahraničia Marija Gabrielová neúspešné rokovania medzi koaličnými partnermi z zoskupenia Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB), ktoré zastupuje Gabrielová, a hnutím Pokračujeme v zmene (PP) a stiahla svoju vlastnú nomináciu na novú predsedníčku vlády.

V júni minulého roka sa obe prozápadné zoskupenia GERB a PP dohodli, že uzavrú koalíciu a po deviatich mesiacoch sa ich nominanti vystriedajú na poste premiéra. Podľa tejto dohody odstúpil 9. marca predseda vlády za PP Nikolaj Denkov a očakávalo sa, že ho nahradí práve Gabrielová.

V polovici funkčného obdobia sa však politickí rivali nedokázali dohodnúť na ďalších reformách a personáliách, aby mohla koalícia pokračovať.

Štyridsaťštyriročná bývalá eurokomisárka a ministerka zahraničia Gabrielová na začiatku týždňa agentúre AP povedala, že koaličný partner si kládol stále nové podmienky, že je "po všetkom" a Bulharsko smeruje k predčasným voľbám.

V stredu doterajší premiér Denkov zdôvodnil rozhodnutie svojej strany odmietnuť poverenie na zostavenie novej vlády tým, že sa pre vládny program a reformy dohodnuté s koaličnou stranou GERB už nenachádza v parlamente väčšina.

image

Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko, vyhlásila Metsolová

Krajina stojí pred šiestymi parlamentnými voľbami za posledné tri roky. Vracia sa tak podľa agentúr obdobia silnej politickej nestability, a to krátko pred vstupom Bulharska do schengenského priestoru.

31. marca sa ukončia kontroly na vnútorných vzdušných a námorných hraniciach medzi Rumunskom a Bulharskom a ostatnými krajinami schengenského priestoru; rozhodnutie o zrušení pozemných kontrol sa má prijať neskôr. Politická nestabilita tiež môže podľa analytikov Bulharsku sťažiť prijatie eura, ktoré plánuje na 1. januára 2025.

01 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 04 - Modified: 2024-04-09 08:24:51 - Feat.: - Title: Bulharsko má prechodnú vládu, o ďalšom kabinete rozhodne v júni 05 - Modified: 2024-04-04 05:50:27 - Feat.: - Title: Tlak sa stupňuje. Hlavný Netanjahuov rival Gantz vyzval na predčasné parlamentné voľby v Izraeli
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 18:01